Genderidentiteit

Niet lekker in je lichaam?

Soms komt het voor dat mensen zich niet thuis voelen in hun lichaam. Bijvoorbeeld wanneer iemand is geboren in een jongenslichaam maar zich een meisje voelt, of andersom. Niet iedereen voelt zich een jongen of een meisje, sommige mensen voelen zich ‘iets ertussenin’. Een moeilijk woord daarvoor is ‘non binair’.

Wat is genderdysforie?

Genderdysforie is de benaming voor het gevoel dat je hebt als je je niet thuis voelt in je geboortegeslacht (het geslacht waarin je bent geboren). Niet iedereen voelt zich thuis in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’. Bij sommige mensen is dit gewoon niet zo zwart-wit. De twijfels hierover komen ook niet altijd op dezelfde leeftijd voor, sommige mensen komen hier op heel jonge leeftijd achter, anderen komen er pas achter wanneer zij al volwassen zijn. Dit betekent in beide gevallen niet dat je er te oud/te jong voor kunt zijn, iedereen kan op elke leeftijd beslissen iets met diens gevoelens te doen.

Het gevoel zelf en wat je ermee wil doen, is ook voor iedereen anders. Stel je voor: je bent geboren in het lichaam van een vrouw maar je voelt je man, dan zijn er verschillende manier waarop je hiermee kunt omgaan. De ene persoon kleedt zich bijvoorbeeld wat mannelijker, maar heeft geen behoefte aan medische oplossingen zoals het gebruiken van hormonen of geslachtsveranderende operaties. De andere persoon heeft wel behoefte aan deze medische oplossingen.

genderbread person: genderidentiteit, genderexpressie, aantrekkingskracht en aangeboren gender

Medische manieren om van geslacht te veranderen

Als je behoefte hebt aan medische stappen, is het handig om een afspraak te maken bij je huisarts (je huisarts heeft een geheimhoudingsplicht), hij of zij kan jou doorverwijzen naar het VU medisch centrum in Amsterdam of het UMCG Groningen.

Als je bij het VU of het UMCG beland bent, kom je op een wachtlijst te staan voor het traject. Het traject begint met een aantal gesprekken met een psycholoog, deze gesprekken zijn om jou te leren kennen en om vast te stellen of jij daadwerkelijk genderdysforie hebt. Dit is voor veel mensen een spannende stap, denk goed na voor je deze stap zet en wat jouw doel is van het traject.

Onderaan de pagina staan twee links waarop je meer inhoudelijke informatie kunt vinden over gender en dit traject. Heb je persoonlijke vragen of twijfels, dan kun je bij onze Hojobuddy’s terecht. Zij kunnen jouw vragen beantwoorden of jou verwijzen naar iemand anders.

Transvrouw, transman, travestiet, drag queen: wat is het verschil?

Wanneer iemand in het lichaam van een man zich een vrouw voelt, noemen wij haar een ‘transvrouw’. Wanneer iemand in het lichaam van een vrouw zich een man voelt, noemen wij hem een ‘transman’. Dit staat er los van of en hoe ver iemand in het traject is.

Vaak is er verwarring tussen transgender en travestie. Travestie houdt in dat bijvoorbeeld een man zich er prettig bij voelt om zich af en toe te kleden als een vrouw. Dit zegt niets over hoe diegene zich voelt bij zijn geboortegeslacht. Het is dus wel degelijk iets anders dan transgender.

Wat is een transman, transvrouw en travestiet?

Binnen travestie zijn er soms mensen die er een show van maken, drag queens en drag kings doen bijvoorbeeld een act in een club/ uitgaansgelegenheid. Draq queens en drag kings doen dit soms alleen als werk en soms als hobby.

De term transgender wordt gebruikt als overkoepelende naam voor iedereen die zich niet thuis voelt in zijn geboortegeslacht. De term transseksueel wordt gebruikt voor mensen die het traject van hormonen en operaties hebben doorlopen. Ieder persoon met genderdysforie doorloopt op zijn eigen manier zijn eigen traject, wanneer iemand zelf tevreden is, is het goed. Het kan soms als kwetsend worden ervaren om iemand altijd ‘trans’, ‘transgender’, ‘transseksueel’ etc. te blijven noemen. Als je twijfels hebt over hoe je iemand moet noemen, raden wij je aan om aan de persoon zelf te vragen waar diegene zich prettig bij voelt.

Doe waar je je fijn bij voelt

Nogmaals: iedereen doorloopt op zijn eigen manier een traject en de hokjes ‘man’ en ‘vrouw’ zijn niet zo zwart-wit als deze door sommige mensen worden gebruikt. Mocht je zelf twijfels hebben over je genderidentiteit en hierbij hulp willen krijgen, kun je binnen Stichting Outway bij Hojobuddy terecht. Ook kan je meegaan op Hojokamp waar je andere LHBT-jongeren kunt ontmoeten.

Glijdende schaal in genderidentiteit, genderexpressie en aantrekkingskracht

Meer informatie

Ga naar de volgende websites voor meer gedetailleerde informatie:
www.vumc.nl
www.iedereenisanders.nl