FAQ

Wat is de leeftijd van de mensen die meegaan?
We hanteren een minimumleeftijd van 20 en maximumleeftijd van 35 jaar. Ga er maar vanuit dat er altijd wel iemand zit die ongeveer dezelfde leeftijd heeft als jij.
Wanneer zit het vol?
Er kunnen maximaal 16 mensen mee op reis.
Wanneer gaat de reis zeker door?
Vanaf 9 deelnemers kan de reis doorgaan. Indien er 8 of minder inschrijvingen zijn zal de reis helaas niet kunnen plaatsvinden. Echter waren onze vorige reizen allemaal volgeboekt dus we hebben goede hoop dat deze reizen ook allemaal door zullen gaan!
Hoe zijn de overnachtingen geregeld? Hoe worden deze ingedeeld?
Bij onze reis naar Berlijn en Polen slapen we in meerpersoons kamers. Je bepaalt zelf met wie je een slaapkamer deelt. We verwachten wel enige flexibiliteit van je voor wat betreft de indeling. We slapen in budget hotels, hostels en appartementen met prima faciliteiten. Verwacht dus geen 5 sterren hotel met bubbelbad en roomservice. De kamers deel je met reizigers van onze eigen groep. (Er overnachten dus geen ‘vreemden’ bij je op de kamer!)
Bij onze reis naar IJsland slaap je met twee of drie personen in een tent. Deze reis zal door onze vrijwilligers verzorgd worden. Help je ons wel een handje mee opzetten en ook afbreken?
Kan ik ook alleen slapen?
Wanneer we in hotels slapen dan is dat mogelijk! Stuur ons een mailtje en wij informeren je over de prijzen. Let op: Een eenpersoons kamer is op aanvraag en zal niet altijd beschikbaar zijn!
Wat moet ik allemaal meenemen?
Als je volledig betaald hebt, ontvang je een paar weken voor de reis een mail met alle relevante informatie. Zorg sowieso voor goede wandelschoenen! We zullen heel wat kilometers maken met de benenwagen!
Ik heb een (vegetarisch) dieet. Is dat een probleem?
Geen enkel probleem! Zorg wel dat je het ruim van te voren aangeeft op het inschrijfformulier. Dan kunnen wij er alvast rekening mee houden bij de inkopen. Daarnaast weten we ook wat leuke restaurantjes waar ze veel vegetarische/veganistische gerechten op de kaart hebben staan!
Hoe zit het met lunch en diner?
Lunch en diner zitten niet inclusief in de prijs. Zo kan je zelf beslissen wat, hoe laat en voor welke prijs en met wie je iets wil eten! Wij kennen diverse restaurantjes en kunnen je goed adviseren. Als echte reiziger haal je natuurlijk gewoon je lunch bij de supermarkt of broodjeszaak op de hoek en eet je lunch in het zonnetje op in het park of stadsplein!
Ik heb een beperking, kan ik dan ook mee?
Op deze vraag kunnen wij geen pasklaar antwoord geven. Stichting Outway is gespecialiseerd in ondersteuning aan LHBT+ jongeren en hun omgeving. Helaas zijn wij beperkt in onze professionaliteit met betrekking tot andere hulpverlening. Natuurlijk kan je altijd contact opnemen met de organisatie om je persoonlijke situatie te bespreken. Dan kunnen we samen kijken of deelname aan de reis een verstandige beslissing is.
Hoe zit het met betalen?
Als je je hebt ingeschreven, krijg je een mail van ons waarin het verzoek staat om de eerste aanbetaling te doen. Als je de aanbetaling hebt gedaan is je inschrijving officieel bevestigd. Bij deze bevestiging krijg je een mail met het verzoek om de rest van het bedrag te betalen. In deze mail staat ook de informatie over het eventueel treffen van een betalingsregeling in termijnen. Mocht je hier vragen over hebben mag je ons altijd mailen.
Wanneer wordt mijn aanbetaling bevestigd?
Wij zijn een vrijwilligersorganisatie, en daarom kan het soms even duren voor je een reactie/betaalbevestiging krijgt. Ons doel is dit altijd binnen 5 werkdagen te doen. We hopen op je begrip en geduld.
Kan ik nog annuleren?
Denk goed na voor je je inschrijft, want in principe gaan we er dan vanuit dat je mee gaat! Mocht je je toch vergist hebben, dan kan je je inschrijving annuleren. Je kunt in de voorwaarden vinden of je bij annulering nog recht hebt op een teruggave van (een deel van) je deelnamegeld.
Is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten?
Wij raden het aan om een reisverzekering af te sluiten! Kijk van te voren goed naar de dekking van je verzekering. Ga je vaker per jaar op vakantie? Dan kan het verstandig zijn om een doorlopende reisverzekering af te sluiten.
Is het verplicht om deel te nemen aan de excursies?
Nee dit is niet verplicht. Laat het ons van te voren wel even weten. Indien je niet deelneemt aan een excursie kan het wel zijn dat je op de rest van de groep moet wachten. Er zal dan geen alternatief programma beschikbaar zijn.
Waarom staan goede wandelschoenen op de inpaklijst?
Ondanks dat we heel wat kilometers per openbaar vervoer gaan afleggen zijn goede schoenen op Out Away zeer gewenst! We zullen namelijk ook heel wat gaan wandelen door de verschillende steden en natuur.
Hoe zit het met de begeleiding?
De begeleiding van de reis zal verzorgd worden door vrijwilligers van Stichting Outway. De vrijwilligers organiseren en begeleiden deze reis op vrijwillige basis waardoor de prijzen van deze reis laag blijven. De vrijwilligers zijn jouw eerste aanspreekpunt als je vragen hebt over en tijdens de reis.
Is het een probleem dat ik geen Duits, Pools, Engels of IJslands spreek?
Geen enkel probleem! In het Engels kan je je goed redden en anders spreekt de reisleiding ook nog een aardig woordje Engels en Duits!
Is de reis toegankelijk voor mindervaliden?
Onze reizen zijn helaas wat minder goed toegankelijk voor mindervaliden. Voor onze reis naar IJsland zal er gekampeerd gaan worden in tenten en trekken we veel de natuur in. Bij onze andere reis naar Berlijn en Polen is geen lift in het appartement aanwezig en ontbreekt ons de ruimte in onze auto voor extra hulpmaterialen. Mocht dit voor je geen probleem zijn als je mindervalide bent: Laat het ons vooraf vooral even weten! 
Hoe kan ik mezelf qua bagage alvast voorbereiden op de reis naar IJsland?
Kijk alvast naar een goede warme slaapzak en matje! Ondanks dat we in de zomer op reis gaan kan het ‘s nachts toch nog wel koud worden! We raden je aan om een slaapzak te kiezen met een comfort temperatuur rond het vriespunt en een matje met een isolatiewaarde rond de 10! Zo weet je zeker dat jij het niet koud zal hebben ‘s nachts! Daarnaast is een fijne winddichte en waterafstotende jas en goede wandelschoenen erg fijn om te hebben!
Hoeveel eten en drinken mag ik mee naar IJsland nemen?
Je mag 3 kilo levensmiddelen invoeren. Het is echter verboden om boter en rauw vlees vis en boter in te voeren. Daarnaast mag je 1 liter sterke drank (>21%), 1 liter wijn (<21%) en 6 liter bier invoeren.