Coming-out

Sommige mensen twijfelen (nog) aan hun geaardheid of genderidentiteit, en ook dan kan het fijn zijn om erover te praten. Wanneer je ‘officieel’ aan een of meerdere personen vertelt dat je lesbisch, homo, bi of transgender bent, of juist dat je twijfelt, kom je uit de kast. Ook wel ‘Coming-out’ genoemd.

Hoe, wat, wanneer en aan wie?

De manier waarop je dat vertelt, maar ook aan wie en wanneer, is voor iedereen anders. Het is jouw keuze aan wie, hoe en wanneer je iemand in vertrouwen neemt. Als je het fijn vindt om het (nog) niet te zeggen, is dat ook prima.

Jezelf zijn

Veel mensen hebben het gevoel dat hun ‘Coming-out’ hen helpt om zichzelf te kunnen zijn. Het kan fijn zijn om over je gevoelens te praten, op deze manier hoef je niks voor je te houden en krijg je ook de kans om verhalen van anderen te horen. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen, het kan fijn zijn om iemand in vertrouwen te nemen zodat je voelt dat je er niet alleen voor staat.

Tips

  • Een ‘perfect moment’ bestaat niet! Er is namelijk altijd een beter moment te bedenken;
  • Heb je een ‘stok achter de deur’ nodig? Als hulp tegen uitstelgedrag kun je iemand een berichtje sturen met: ‘Ik wil binnenkort heel graag iets aan je vertellen!’;
  • Je hoeft het niet één op één te vertellen, als je bang bent niet uit je woorden te kunnen komen kun je ook een brief schrijven en aan iemand geven;
  • Gun mensen de tijd om eraan te wennen, je hebt er tenslotte zelf ook even aan moeten wennen! Zie dat niet als afwijzing;
  • Bedenk wat voor voordelen het heeft om ‘uit de kast’ te komen. Bedenk hoe fijn het zou zijn als je vaker jezelf kunt zijn en niet meer hoeft te liegen: daar doe je het voor.
  • Hulp nodig van een ervaringsdeskundige? Meld je aan bij Hojobuddy, de buddy’s kunnen naar je luisteren en je eventueel tips geven over hoe en wanneer je uit de kast kan komen.

Negatieve reacties

Het kan zijn dat iemand negatief reageert. Dit kan heel kwetsend voelen, zeker als je het niet verwacht. Hoe moeilijk het ook is: geef ook de mensen die niet positief reageren de tijd om eraan te wennen. Besef altijd dat je NOOIT alleen bent. Ook al krijg je een negatieve reactie, je krijgt ook altijd positieve reacties. Wees vooral van te voren niet te bang voor negatieve reacties, want voor hetzelfde geld reageert iemand wel positief en dan heb je je al die tijd voor niks zorgen gemaakt.