Ontmoeten

Je bent eruit, je valt op jongens, op meisjes of op allebei. En nu? Je wil dolgraag gelijkgestemden ontmoeten, daten en misschien wel naar LHBT-feestjes. Maar waar begin je dan?

Netwerken

Als je al iemand kent die zich bevindt in de LHBT+gemeenschap, kun je die persoon om advies vragen. Veel mensen zijn zeker bereid om je te helpen, want ze hebben zich zelf ook ooit in dezelfde positie begeven als jij!

Als je bijvoorbeeld mee bent geweest op Outway Hojokamp, dan zal je zien dat je hier mensen leert kennen en op deze manier kun je samen gezellige dingen doen en weer meer nieuwe mensen ontmoeten. Als je (nog) niet mee bent geweest op Hojokamp, kan het soms wat lastiger zijn.

Vergeet niet dat je nooit de enige bent in je omgeving, dat kán niet. Wel kan het natuurlijk zo zijn dat je nog niet weet dat er meerdere mensen in je omgeving LHBT zijn. Organisaties zoals Jong en Out organiseren vaak meetings waar je gelijkgestemden kunt ontmoeten. Het kan erg spannend zijn om hier alleen heen te gaan, toch is het erg de moeite waard omdat de andere mensen je op je gemak zullen stellen. Zij zijn zelf immers ook ooit nieuw geweest!

Internetdaten: via welke sites/apps?

Als je echt op zoek bent naar dates, kun je via verschillende apps mensen ontmoeten. Via de standaardapps die door veel jongeren gebruikt worden, kun je als LHBT’er ook daten. Je kunt meestal bij deze apps invullen of je op zoek bent naar ‘mannen’ of ‘vrouwen’. Een paar voorbeelden van apps zijn: Paiq, Tinder, Happn, maar voor meer apps kun je het best gewoon even googlen!

Er zijn speciale datingsites/apps voor LHBT’ers:

Waar ben je naar op zoek?

Als je gaat daten via internet, is het belangrijk om te weten waar je naar op zoek bent. Wat verwacht je van een date? Wil je gewoon een gezellige avond, wil je dat het heel serieus is of wil je misschien wel met iemand naar bed? Het is erg belangrijk om van jezelf te weten wat je wil en om dit te vragen aan de persoon met wie je gaat daten.

Veilig internetdaten

Daten via internet is leuk, het biedt extra mogelijkheden maar ook gevaren. Want weet je wel zeker wie je voor je hebt? Wil degene met wie je afspreekt hetzelfde als jij? Je moet rekening houden met de volgende dingen.

  1. Spreek bij een eerste date ALTIJD op een openbare plek af. Dus nooit meteen bij iemand thuis!
  2. Vertel aan een goede vriend/familielid dat je een date hebt en waar, spreek af met die persoon dat je een berichtje stuurt als alles goed zit. Dit hoef je helemaal niet stiekem op de wc te doen, je kan gewoon tegen je date zeggen: ‘Ik app even mijn zus dat ik veilig ben aangekomen’! Als je date een betrouwbaar persoon is, zal hij/zij zeker begrijpen dat jij je eigen veiligheid voorop plaatst.
  3. Zorg dat je de laatste trein naar huis haalt, dit voorkomt ongemakkelijke situaties waarin je ongewild met je kersverse date mee naar huis moet…
  4. Zorg dat je voor de afspraak, je date checkt op Social Media. Dit klinkt wat stalkerig, maar het is eigenlijk gewoon meer een manier om te checken of iemand is wie hij/zij zegt dat hij is. Als iemand heel vaag doet over het geven van zijn achternaam/facebookpagina etc. kan dat een reden zijn om niet met diegene af te spreken.
  5. JUST DO IT! Als jij je aan de vier bovenstaande ‘afspraken’ houdt en goed naar je eigen gevoel blijft luisteren, kan er weinig misgaan. Er is maar één manier om erachter te komen of je iemand leuk vindt, en dat is daten! Daten is ongelooflijk leuk en je leert er veel van. Gewoon doen dus!

Links