FAQ

Wat is de leeftijd van de jongeren die meegaan?
De leeftijd van de jongeren die meegaan varieert per Hojoweekend. Dit zit tussen 14 en 23 jaar. Een groot verschil zou je denken. Eigenlijk is leeftijd niet zo belangrijk, het gaat erom dat het thema je aanpreekt. Dan kun je van iedereen leren toch?
Ik ben nog niet uit de kast, kan ik dan mee? Moeten mijn ouders weten dat ik op Hojoweekend ga?
Het is belangrijk dat je een (volwassen) contactpersoon opgeeft bij je inschrijving. Ben je onder de zestien? Dan moet een volwassene toestemming geven. Ook als je boven de zestien bent, moet je een contactpersoon opgeven voor calamiteiten. Als je nog niet uit de kast bent is het misschien lastig om thuis te vertellen dat je op Hojoweekend wil. Mocht dit echt een probleem voor jou zijn, mag je eventueel ook een oom/tante/ouder van een vriend vragen. Mocht je hier verder vragen over hebben mag je altijd contact met ons opnemen, dan zoeken we samen naar een oplossing. Het allerleukste is natuurlijk als je bij thuiskomst aan je thuisfront kunt vertellen over het geweldige weekend dat je hebt gehad.
Ik ben al volledig uit de kast. Is het Hojoweekend nog iets voor mij?
Natuurlijk, mits het thema/onderwerp aansluit op jouw wensen. Weet je niet welk thema bij jou past? Dan is Hojokamp, elk jaar in augustus, wellicht iets voor jou. Hier komen verschillende onderwerpen aan bod, kan iedereen zichzelf zijn, leer je mensen kennen en kun je van elkaar leren. Mocht je twijfelen over wat het beste bij jou past, dan kan je ons ook altijd een berichtje sturen.
Ik ben maar alleen, is dat erg?
De meeste van de deelnemers komen alleen naar het Hojoweekend. Het is voor iedereen spannend, maar met zijn allen maken we er een fijn weekend van! Onze ervaring is dat de deelnemers zich binnen een hele korte tijd prettig voelen. Binnen een mum van tijd leer je elkaar kennen, je komt erachter dat je bij iedereen terecht kan en je bent nooit alleen!
Ik ben niet zo’n kampmens, is het Hojoweekend dan wel iets voor mij?
Tijdens het Hojoweekend hebben we een zeer gevarieerd programma. De accommodatie waar we verblijven is natuurlijk geen vijfsterrenhotel, maar het is zeker een hele nette plek. Met zijn allen houden we de boel lekker schoon. We hebben zeer veel variatie in de workshops, teamtalks, activiteiten en entertainment. Er is voor ieder wat wils.
Hoe ziet het programma eruit?
Wat we precies gaan doen gedurende het weekend is een verrassing. We zorgen voor een goede combinatie van workshops, teamtalks afgewisseld met sport, spel en entertainment. We gaan ervan uit dat iedereen mee doet aan alle activiteiten, maar er zal ook vrije tijd overblijven waar je lekker kan doen wat je zelf wil.
Bij wie kan ik mijn verhaal kwijt op het kamp?
Tijdens het weekend kun je met de andere jongeren en vrijwilligers allerlei dingen bespreken. Maar praat je liever met iemand individueel dan kan dit altijd. Misschien is er wel een andere deelnemer waar je je verhaal kwijt kunt. Wil je liever met een van de vrijwilligers praten dan kan dat ook. Wij staan dag en nacht voor je klaar!
Hoe zijn de slaapzalen? Hoe worden deze ingedeeld?
Op de meeste dagen is het programma rond 23.00 uur afgelopen, verwachten we dat je om 24.00 uur naar bed gaat en dat er nachtrust is tot 07.00 uur. Dit klinkt misschien saai, maar het programma is intensief dus je zal je nachtrust hard nodig hebben. In de slaapzalen ligt iedereen door elkaar: verschillende genders en verschillende leeftijden. Overal moet je wel een kussensloop, onderlaken en deken of slaapzak mee nemen. Op sommige locaties hebben we (stapel)bedden, op andere zal je ook je eigen luchtbed of veldbed mee moeten nemen, maar dat staat straks allemaal in het infopunt.
Wat moet ik meenemen op Hojoweekend?
Als je hebt betaald, ontvang je een paar weken voor het weekend een informatieboekje per mail met alle relevante informatie. In het informatieboekje staat informatie over hoe laat je waar moet zijn, wat je mee moet nemen, wie de vrijwilligers zijn, informatie voor de thuisblijvers, de huisregels en er wordt alvast een tipje van de sluier opgelicht over het programma.
Kan ik met eigen vervoer naar het weekend komen?
De eerste dag verzamelen we vrijdags aan het begin van de avond met iedereen op een centrale plek, deze is voor elk weekend anders. Aan het einde van het weekend kom je hier ook weer terug.
Ik heb een (vegetarisch) dieet, is dat een probleem?
Geef op je aanmeldformulier aan wat je dieet, allergie etc. is. Het keukenteam zal proberen om hier zo veel mogelijk rekening mee te houden. We proberen altijd een gevarieerd menu op tafel te zetten en proberen hiermee met iedereen rekening te houden. Mocht je hier vragen over hebben dan kun je altijd een mailtje sturen naar hojoweekend@outway.nl.
Ik heb een beperking, kan ik dan ook mee?
Op deze vraag kunnen wij geen pasklaar antwoord geven. Stichting Outway is gespecialiseerd in hulpverlening aan LHBT+jongeren en hun omgeving. Helaas zijn wij beperkt in onze mogelijkheden met betrekking tot andere hulpverlening. Wees altijd eerlijk over je beperking op je aanmeldformulier, dit geeft ons de mogelijkheid om goede voorbereidingen te treffen. Omdat de vrijwilligers tijdens het weekend allemaal onwijs druk bezig zijn, is het wel belangrijk dat je in hoge mate zelfstandig bent. Mocht je wegens een fysieke beperking niet mee kunnen doen aan een (sportieve) activiteit, is dit uiteraard geen probleem. Bij twijfels/vragen: mail hojoweekend@outway.nl.
Waarom is seks, drugs en alcohol verboden?
Wij willen als stichting Outway graag een veilige plek creëren voor iedereen. Het weekend is bedoeld om mensen te leren kennen en veel dingen te leren Het kan natuurlijk gebeuren dat je iemand tegenkomt die je leuk vindt. Dat vinden wij ook hartstikke leuk voor je! Het weekend duurt 2,5 dag, dus na die tijd mag je zelf bepalen of je nog eens met iemand wil afspreken. Omdat er ook minderjarigen meegaan en wij geen onderscheid willen maken, is alcohol en drugs voor iedereen verboden.
Hoe zit het met betalen?
Als je je hebt ingeschreven, krijg je een mail van ons waarin het verzoek staat om de eerste aanbetaling te doen. Als je de aanbetaling hebt gedaan is je inschrijving officieel bevestigd. Bij deze bevestiging krijg je een mail met het verzoek om de rest van het bedrag te betalen. In deze mail staat ook de informatie over het eventueel treffen van een betalingsregeling in termijnen. Mocht je hier vragen over hebben mag je ons altijd mailen.
Wanneer wordt mijn aanbetaling bevestigd?
Wij zijn een vrijwilligersorganisatie, en daarom kan het soms even duren voor je een reactie/betaalbevestiging krijgt. Ons doel is dit altijd binnen 5 werkdagen te doen. We hopen op je begrip en geduld.
Kan ik nog annuleren?
Denk goed na voor je je inschrijft, want in principe gaan we er dan vanuit dat je mee gaat! Mocht je je toch vergist hebben, dan kun je je inschrijving annuleren. Je kunt in de voorwaarden vinden of je bij annulering nog recht hebt op een teruggave van (een deel van) je deelnamegeld.
Ik wil niet in de media, dat kan toch wel? Kom ik op tv of in de krant?
Je komt niet in de media, tenzij je dit zelf wil. Op je inschrijfformulier geef je dit aan. Tijdens het weekend worden foto’s gemaakt, maar deze foto’s zijn voor eigen gebruik. Als jij niet op internet wil, gebeurt dit niet! Soms worden er foto’s gemaakt voor in de media. Dan vragen wij alle mensen die WEL in de media willen om op de foto te gaan. Als je dit niet wil, is dat dus geen enkel probleem en hoef je je daar geen zorgen over te maken. Ook vragen wij de jongeren zelf om goed op te letten wie er op hun foto’s staan als ze zelf iets online plaatsen.
Mogen mijn ouders of vrienden komen kijken op het Hojoweekend?
Nee, het Hojoweekend is een veilige en besloten plek. Er komen geen “vreemden” op het weekend kijken. Het programma zit lekker vol en na het weekend mag je alle tijd nemen om je familie en vrienden over het weekend te vertellen.
Mijn zoon of dochter wil mee, kan ik iemand spreken van de organisatie?
Natuurlijk kan dat. Zelf zouden wij ook graag willen weten met wie een zoon of dochter een heel weekend mee gaat. Alle jongeren zijn bij ons in goede handen. We weten goed waar wij als organisatie mee bezig zijn en alle vrijwilligers hebben een VOG. Zijn er vragen dan mag er een afspraak gemaakt worden om kennis te maken, mail naar hojoweekend@outway.nl.
Ik zou graag meewillen als vrijwilliger, kan dat?
Stichting Outway heeft rond de 50 vrijwilligers. Ieder weekend worden hiervan een aantal vrijwilligers geselecteerd om mee te gaan op Hojoweekend. Stichting Outway doet nog meer dan alleen het Hojoweekend. Zo zijn vrijwilligers actief met het geven van voorlichtingen, workshops, het begeleiden van jongeren binnen het buddytraject, het organiseren van Hojokamp het schrijven van teksten voor op internet, etc. Als je vrijwilliger bent binnen de stichting, kun je intern solliciteren op allerlei vacatures. Zie de pagina Vrijwilliger worden voor meer informatie.
Ik ben (misschien) transgender, is het Hojoweekend dan iets voor mij?
Ja! Het Hojoweekend is voor LHBT+jongeren, dus zeker ook voor jongeren die transgendergevoelens hebben of hierover twijfelen. Een aantal van onze vrijwilligers hebben zelf ook ervaring rondom het onderwerp genderidentiteit. Je kunt dus altijd met je vragen bij ons terecht. Of je nu voor je geaardheid of voor je genderidentiteit naar het Hojoweekend komt, iedereen hoort erbij en wordt geaccepteerd. Let er wel op dat het thema van het weekend wisselt, kies daarom voor een weekend met een thema dat bij jou aansluit.
Ik wil graag ergens over praten maar ik durf niet mee op Hojoweekend. Wat Nu?
Natuurlijk kan Hojoweekend spannend zijn. Laat ons weten waarom je twijfelt, wij geven onze open en eerlijke mening. Wij hebben al zoveel vragen voorbij zien komen, dus wij weten vaak overal wel een antwoord op uit onze ervaring. Als dit toch nog een stapje te ver is, geen probleem. Meld je aan als buddy, dan kom je op veilige afstand in contact met onze vrijwilligers.
Het thema/onderwerp waar ik hulp/advies of support voor wil staat er niet bij? Kan ik dat ergens aangeven?
Zeker kun je dat aangeven. Op basis van onze ervaringen en begeleiding aan jongeren ontwikkelen wij deze weekenden. Heb jij een idee of bepaald probleem waarvan jij denkt dat het ook in ons programma moet, laat het ons weten. Dan gaan wij kijken wat we voor je kunnen doen!