Seks

De eerste keer

Je eerste keer seks, of je eerste keer seks met iemand van hetzelfde geslacht, is altijd spannend en misschien zelfs een beetje eng! Wat doe je zoal precies? Wat vind je fijn? Wat vindt de ander fijn? Het gemene en lekker onduidelijke antwoord hierop is dat dit voor iedereen anders is. Iedereen vindt andere dingen leuk tijdens seks en er zijn talloze dingen die je kunt doen tijdens seks.

Het belangrijkste om te onthouden is dat seks iets is dat leuk moet zijn. Wanneer je hieronder iets leest waarvan je denkt dat je het niet fijn zou vinden, weet dan goed dat je absoluut niks verplicht bent om te doen. Overleg goed met je partner wat jullie fijn vinden, geef goed aan waar je grens ligt en laat je vooral niet pushen tot iets wat je niet wilt doen.

Daarnaast is veilige seks ook ontzettend belangrijk. Bij seks tussen mensen van hetzelfde geslacht hoef je dan misschien niet op te passen voor eventuele zwangerschap, maar je moet altijd alert blijven voor geslachtsziektes. Ga er niet vanuit dat de ander alles weet over veilige seks en zorg dat je zelf goed geïnformeerd bent. Mocht je het eng vinden om condooms of beflapjes in de winkel te kopen, dan kan je ze ook anoniem via internet bestellen. Better safe than sorry! Hierover meer op de soa’s pagina.

Meisje met meisje

In bed kun je van alles samen doen. Je kunt elkaar zoenen, strelen en elkaars lichaam verkennen. Daarna kan je elke keer een stapje verder gaan in het tempo dat jij fijn vindt. Je kunt elkaar vingeren (het strelen van de clitoris met je vingers) en je kunt elkaar beffen (het likken van de clitoris). Verder zou je kunnen ‘scharen’, daarbij wrijf je beiden met de clitoris tegen elkaar aan. Het gebruiken van speeltjes, zoals dildo’s en vibrators, kan ook leuk en spannend zijn! Veilige seks is belangrijk. Let daarom op bij het beffen, vooral als een van beiden ongesteld is. Gebruik daarvoor een beflapje. Beflapjes zijn ook makkelijk zelf te maken door een condoom open te knippen tot een lapje.

Jongen met jongen

Ook tussen jongens is in bed van alles mogelijk, zoals zoenen, strelen en elkaars lichaam verkennen. Daarna kan je elke keer wat verder gaan in het tempo dat jij fijn vindt. Je kunt elkaar aftrekken (met je hand de voorhuid over de eikel bewegen) en pijpen (het in de mond nemen van de penis). Daarnaast is ook anale seks mogelijk. Bij anale seks is het heel belangrijk om het veilig te doen. Gebruik altijd extra dikke condooms (gaysafe) en glijmiddel op waterbasis. Glijmiddel op oliebasis of een massageolie kan het materiaal van het condoom aantasten en de veiligheid in gevaar brengen.

Seks als transvrouw

Als transvrouw kun je vrijen met een meisje, een jongen, een transman of een andere transvrouw. Het is allemaal mogelijk. Tenslotte staat je geaardheid los van je genderidentiteit. Iedere transvrouw vindt weer andere dingen fijn. Het is dan ook vooral een kwestie van uitvinden wat je fijn vindt en wat je partner fijn vindt.

Na de geslachtsoperatie is het waarschijnlijk allemaal iets makkelijker, maar dat wil zeker niet zeggen dat je voor de geslachtsoperatie niets kunt doen. Natuurlijk kun je elkaar zoenen, strelen en elkaars lichaam verkennen. Sommige transvrouwen willen niets met hun penis te maken hebben, maar vinden het fijn om bij hun borsten aangeraakt te worden. Andere transvrouwen staan er weer wel voor open om ook hun penis te gebruiken. Je zou de eikel kunnen strelen, welk gevoel vergelijkbaar is met het strelen van een clitoris, maar je kan je ook gewoon (laten) aftrekken bijvoorbeeld als je dat fijn vindt. Dat maakt je absoluut niet minder een vrouw!

Seks als transman

Als transman is het ook mogelijk om te vrijen met een meisje, een jongen, een transvrouw of een andere transman. Het kan allemaal! Net als voor transvrouwen geldt: je geaardheid staat los van je genderidentiteit en ook hier is het een kwestie van uitvinden wat jij fijn vindt om te doen. Naast het zoenen, strelen en verkennen van elkaars lichaam zou je bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van een voorbinddildo of andere speeltjes, als je dat leuk zou vinden. Vooraf aan de geslachtsoperatie vinden sommige transmannen het niet fijn om bij de vagina aangeraakt te worden. Andere transmannen vinden het misschien weer wel fijn om via de vagina gestimuleerd te worden. Dit maakt je zeker niet minder een man!

Vraagbaak

Heb je vragen over coming-out, homoseksualiteit, liefde, seks, soa’s, relaties of andere dingen naar aanleiding van onze website, dan kun je deze vragen via de vraagbaak stellen.