Soa’s

Oeps, een baby!

Wanneer een man en een vrouw seks met elkaar hebben en nog geen kinderen willen krijgen, gebruiken zij voorbehoedsmiddelen! Als twee mannen of twee vrouwen seks met elkaar hebben, hoeven zij natuurlijk niet bang te zijn voor onverwachte zwangerschappen! Je zou dus kunnen denken dat ‘veilig vrijen’ niet nodig is. Toch is het belangrijk om wel voorzichtig te zijn, want naast ongewenste zwangerschappen zijn ook soa’s een naar gevolg van onveilige seks.

Wat is veilige seks?

Veilige seks houdt in dat je bij vaginale en anale penetratie een condoom gebruikt. Er zijn verschillende soorten condooms, als je glijmiddel gebruikt is het belangrijk dat je glijmiddel op waterbasis is zodat het de werkzaamheid van het condoom niet aantast! Daarnaast is het óók belangrijk om bij orale seks (beffen, pijpen) een voorbehoedsmiddel te gebruiken. Voor beffen heb je beflapjes, maar je kunt ook een condoom openknippen als je geen beflapje bij de hand hebt. Bij het pijpen kun je een condoom om doen. Als je het fijn vindt om bij de seks speeltjes te gebruiken, is het ook belangrijk om deze goed schoon te maken met een reinigingsmiddel dat daarvoor bedoeld is. Heb je geen zin/tijd om het tussentijds schoon te maken? Doe er dan een condoom om en wissel deze wanneer het seksspeelgoed wordt gebruikt bij een andere partner.

Ja maar, ik heb een vaste partner!

Helaas kunnen jij en je partner infecties als HIV, het virus dat aids veroorzaakt, en andere soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen) op hebben gelopen in vorige relaties. Wanneer je dus een vaste partner hebt en besluit om over te gaan op onbeschermde seks, is het altijd het beste om allebei een soa-test te doen. Dit kan bij iedere GGD of soa-polikliniek in je buurt en het is gratis.

Maar ik merk helemaal niks?

Ook als je geen merkbare symptomen van eens soa hebt, is het handig om je te laten testen. Sommige soa’s merk je pas jaren later, maar ze hebben wel nare gevolgen zoals bijvoorbeeld onvruchtbaarheid. De ernstigste soa is HIV, dit is een chronische soa die wel te behandelen maar niet te genezen is. Ook HIV is een soa die je een poosje bij je kan dragen zonder dat je het merkt. Ondertussen kun je wel aan andere bedpartners het virus overdragen. Met andere woorden: zorg echt dat je het veilig doet. En mocht je een vaste partner hebben met wie je het zonder voorbehoedsmiddel doet: laat je echt regelmatig testen. Na HIV is Hepatitus B de ernstigste SOA, hiertegen kun je je gratis laten vaccineren. Kijk op www.manofmietje.nl voor meer informatie hierover.

Meer info?

Nog meer weten? Neem dan eens een kijkje op de onderstaande links. Mocht je een vraag hebben kun je die altijd stellen in de vraagbaak. Schroom niet om dit te doen, want wij helpen je graag!