FAQ

Is Hojokamp iets voor mij?

Ik ben nog niet uit de kast, kan ik dan mee? Moeten mijn ouders weten dat ik op kamp ga?
Het is belangrijk dat je een (volwassen) contactpersoon opgeeft bij je inschrijving. Ben je onder de zestien? Dan moet een volwassene toestemming geven. Ook als je boven de zestien bent, moet je een contactpersoon opgeven voor calamiteiten. Als je nog niet uit de kast bent is het misschien lastig om thuis te vertellen dat je op Hojokamp wil. Mocht dit echt een probleem voor jou zijn, mag je eventueel ook een oom/tante/ouder van een vriend vragen. Mocht je hier verder vragen over hebben mag je altijd contact met ons opnemen, dan zoeken we samen naar een oplossing. Het allerleukste is natuurlijk als je bij thuiskomst aan je thuisfront kunt vertellen over de geweldige week die je hebt gehad!
Ik ben (misschien) transgender, is het Hojokamp dan iets voor mij?
Ja! Hojokamp is voor LHBT+-jongeren, dus zeker ook voor jongeren die transgendergevoelens hebben of hierover twijfelen. Een aantal van onze vrijwilligers heeft zelf ook ervaring rondom het onderwerp genderidentiteit. Je kunt dus altijd met je vragen bij ons terecht. Of je nu voor je geaardheid of voor je genderidentiteit naar Hojokamp komt, iedereen hoort erbij en wordt geaccepteerd.
Ik ben al volledig uit de kast. Is het Hojokamp nog iets voor mij?
Ja! Het Hojokamp is een plek waar iedereen zichzelf kan zijn, waar je mensen kunt leren kennen en veel van elkaar kunt leren. Sommige deelnemers zijn volledig uit de kast, anderen nog helemaal niet of voor de helft. Ook als je helemaal uit de kast bent is het Hojokamp een enorm gezellige week.
Ik ben maar alleen, is dat erg?
De meeste van de deelnemers komen alleen naar het Hojokamp. Het is voor iedereen spannend, maar met zijn allen maken we er een fijne week van! Onze ervaring is dat de deelnemers zich binnen een hele korte tijd prettig voelen op het kamp. Binnen een mum van tijd leer je elkaar kennen, je komt erachter dat je bij iedereen terecht kan en je bent nooit alleen! Op de reactiepagina kun je lezen hoe eerdere deelnemers het kamp ervaren hebben.
Ik ben niet zo’n kampmens, is het Hojokamp dan wel iets voor mij?
Tijdens het Hojokamp hebben we een zeer gevarieerd programma. De kampeerboerderij waar we verblijven is natuurlijk geen vijfsterrenhotel, maar het is zeker een hele nette plek. Met zijn allen houden we de boel lekker schoon en het keukenteam maakt iedere avond een heerlijk diner. We hebben zeer veel variatie in de workshops, teamtalks, activiteiten en entertainment. Er is voor ieder wat wils.
Ik heb een beperking, kan ik dan ook mee?
Op deze vraag kunnen wij geen pasklaar antwoord geven. Stichting Outway is gespecialiseerd in hulpverlening aan LHBT+-jongeren en hun omgeving. Helaas zijn wij beperkt in onze mogelijkheden met betrekking tot andere hulpverlening. Wees altijd eerlijk over je beperking op je aanmeldformulier, dit geeft ons de mogelijkheid om goede voorbereidingen te treffen. Omdat de vrijwilligers tijdens de kampweek allemaal onwijs druk bezig zijn, is het wel belangrijk dat je in hoge mate zelfstandig bent. Mocht je wegens een fysieke beperking niet mee kunnen doen aan een (sportieve) activiteit, is dit uiteraard geen probleem. Stuur bij twijfels/vragen een mailtje naar hojokamp@outway.nl.
Ik ben al eens mee geweest op Hojokamp, maar wil graag nog een keertje mee, kan dat?
Wij willen graag dat alle LHBT+jongeren de kans kunnen krijgen om mee te gaan op Hojokamp. Daarom is de afspraak dat iedereen één keer mee mag op het reguliere Hojokamp. Mocht je zin hebben in meer activiteiten/een vervolgkamp dan kun je onze Facebookpagina en op de website in de gaten houden.

Hoe ziet het kamp eruit?

Wat is de leeftijd van de jongeren die meegaan?
De jongeren die meegaan zijn tussen de 13 en de 25. Als je 13 bent, moet je minimaal één jaar op de middelbare school zitten! De gemiddelde leeftijd op het kamp is ongeveer 17 jaar, maar dit is elk jaar wel een beetje verschillend. Ga er maar vanuit dat er in je team altijd wel iemand zit die ongeveer dezelfde leeftijd heeft als jij.
Hoe is de verdeling tussen de verschillende vormen van gender?
Iedereen is welkom, ongeacht je genderidentiteit. Het kamp is een mix van cis mannen, cis vrouwen, trans mannen, trans vrouwen en mensen die zich als non binair of anders identificeren. Wie je ook bent en hoe je je ook identificeert, op Hojokamp ben je nooit alleen!
Hoe ziet het programma er uit?
Wat we precies gaan doen gedurende de week is een verrassing. We zorgen voor een goede combinatie van workshops, teamtalks afgewisseld met sport, spel en entertainment. We gaan ervan uit dat iedereen mee doet aan alle activiteiten, maar er zal ook genoeg vrije tijd overblijven waar je lekker kan doen wat je zelf wil.
Kan ik kiezen bij wie ik in de groep kom?
Tijdens het Hojokamp word je in een team geplaatst samen met ongeveer tien andere deelnemers. De organisatie stelt de groepen samen. Er wordt gezorgd voor een goede verdeling en we zorgen ervoor dat er in jouw groepje altijd jongeren zitten van jouw leeftijd. Als je je samen met je vrienden aanmeldt, word je niet in dezelfde groep geplaatst. Er zijn veel momenten waarop we gezamenlijke activiteiten doen waarin je vrienden kunt opzoeken, maar sommige activiteiten vinden plaats in teamverband.
Bij wie kan ik mijn verhaal kwijt op het kamp?
Op het kamp kun je in je team allerlei dingen bespreken. Maar praat je liever met iemand individueel dan kan dit altijd. Misschien is er wel een groepsgenootje waar je je verhaal kwijt kunt. Wil je liever met je groepsbegeleiders praten dan kan dat ook, of stap op een van de andere vrijwilligers of vertrouwenspersonen af. Wij staan dag en nacht voor je klaar!
Hoe zijn de slaapzalen? Hoe worden deze ingedeeld?
Op de meeste dagen is het programma rond 23.00 uur afgelopen, verwachten we dat je om 24.00 uur naar bed gaat en dat er nachtrust is tot 07.00 uur. Dit klinkt misschien saai, maar het programma is intensief dus je zal je nachtrust hard nodig hebben. In de slaapzalen staan goede stapelbedden waar wij naamkaartjes bij plaatsen. Iedereen ligt door elkaar: meiden en jongens, jong en oud. Je ligt niet per team op een slaapzaal. Neem wel even een kussensloop, onderlaken en deken of slaapzak mee, maar dat staat straks ook allemaal in het infopunt waar je een paar weken voor het kamp toegang tot krijgt.
Wat moet ik meenemen op kamp?
Als je hebt betaald, ontvang je een paar weken voor het kamp per mail inloggegevens voor het infopunt. Op dit infopunt vind je alle relevante informatie over hoe laat je waar moet zijn, wat je mee moet nemen, wie de vrijwilligers zijn, informatie voor de thuisblijvers, de huisregels en er wordt alvast een tipje van de sluier opgelicht over het programma en het thema.
Kan ik met eigen vervoer naar het kamp komen?
De eerste kampdag verzamelen we met iedereen op een centrale locatie. Aan het einde van het kamp kom je hier ook weer terug. Het is niet mogelijk om op eigen gelegenheid naar de kamplocatie te komen. Op de centrale locatie vindt de eerste kennismaking plaats en vanaf daar gaan we met zijn allen richting de kamplocatie.
Ik heb een (vega(n)) dieet, is dat een probleem?
Geef op je aanmeldformulier aan wat je dieet, allergie etc. is. Het keukenteam zal proberen om hier zo veel mogelijk rekening mee te houden. We proberen elk jaar een gevarieerd menu op tafel te zetten en proberen hiermee met iedereen rekening te houden. Mocht je hier vragen over hebben dan kun je altijd een mailtje sturen naar hojokamp@outway.nl.
Waarom is seks, drugs en alcohol verboden?
Wij willen als stichting Outway graag een veilige plek creëren voor iedereen. Het kamp is bedoeld om mensen te leren kennen en veel dingen te leren. Het kan natuurlijk gebeuren dat je iemand tegenkomt die je leuk vindt. Dat vinden wij ook hartstikke leuk voor je! Het kamp duurt een week, dus na die week mag je zelf bepalen of je nog eens met iemand wil afspreken. Omdat er ook minderjarigen meegaan en wij geen onderscheid willen maken, is alcohol en drugs voor iedereen verboden. Iemand die zich niet aan deze regels houdt verzoeken wij direct het kamp te verlaten zonder teruggave van het deelnamegeld en vergoeding van eventuele andere kosten.
Ik wil niet in de media, dat kan toch wel? Kom ik op tv of in de krant?
Je komt niet in de media, tenzij je dit zelf wil. Op je inschrijfformulier geef je dit aan. Op het kamp worden foto’s gemaakt, maar deze foto’s zijn voor eigen gebruik. Als jij niet op internet wil, gebeurt dit niet! Soms worden er foto’s gemaakt voor in de media. Dan vragen wij alle mensen die WEL in de media willen om op de foto te gaan. Als je dit niet wil, is dat dus geen enkel probleem en hoef je je daar geen zorgen over te maken.
Mogen mijn ouders of vrienden komen kijken op het Hojokamp?
Nee. Het Hojokamp is een veilige en besloten plek. Er komen geen “vreemden” op het Hojokamp kijken. Het programma zit lekker vol en na de kampweek mag je alle tijd nemen om je familie en vrienden over het Hojokamp te vertellen.

Ouders

Mijn kind wil mee, kan ik iemand spreken van de organisatie?
Natuurlijk kan dat. Zelf zouden wij ook graag willen weten met wie onze kinderen een hele week mee gaat. Alle jongeren zijn bij ons in goede handen. We weten goed waar wij als organisatie mee bezig zijn. Zijn er vragen dan mag er een afspraak gemaakt worden om kennis te maken, neem contact op met 06-16 64 34 13 of mail naar hojokamp@outway.nl.

Ook stellen we ons nog wat uitgebreider voor op deze pagina.

Betalen & annuleren

Hoe zit het met betalen?
Bij het inschrijven betaal je door middel van iDEAL. Mocht een van de betalingen te veel voor jou zijn en je een betalingsregeling willen mail dan naar hojokamp@outway.nl.
Wanneer wordt mijn betaling bevestigd?
Direct na de iDEAL betaling krijg je hier een bevestigingsmail van. Checkt hiervoor ook jouw SPAM mailbox
Kan ik nog annuleren?
Denk goed na voor je je inschrijft, want in principe gaan we er dan vanuit dat je mee gaat! Mocht je je toch vergist hebben, dan kun je je inschrijving annuleren. Je kunt in de voorwaarden vinden of je bij annulering nog recht hebt op een teruggave van (een deel van) je deelnamegeld.

Overig

Ik heb een hulphond, kan deze mee op kamp?
Nee, helaas is het niet mogelijk om je hulphond mee te nemen op kamp. De accommodatie en de opzet van ons kamp is niet ingericht op de aanwezigheid van een hulphond. Wij begrijpen dat dit erg vervelend is en misschien onmogelijk is voor jou om mee te gaan. Helaas kunnen wij daar vanuit organisatorische redenen geen aanpassingen in doen om dit te faciliteren.
Ik zou graag meewillen als vrijwilliger, kan dat?
Stichting Outway heeft rond de 50 vrijwilligers. Ieder jaar worden hiervan er zo’n 25 vrijwilligers geselecteerd om mee te gaan op Hojokamp. Stichting Outway doet nog meer dan alleen het Hojokamp. Zo zijn vrijwilligers actief met het geven van voorlichtingen, workshops, het begeleiden van Hojo’s binnen het buddytraject, het schrijven van teksten voor op internet, etc. Als je vrijwilliger bent binnen de stichting, kun je intern solliciteren op allerlei vacatures, waaronder ook ieder jaar die van het Hojokamp. Zie de pagina Vrijwilliger worden voor meer informatie.