Sander

buddy_sander

Geboortejaar:
1989

LHBT+?:
Homo

Communicatie via:
Mail/ Skype/ telefoon/ chat/ sms/ WhatsApp/ persoonlijk gesprek

Vind ik leuk:
Leuke dingen doen met vrienden, reizen, koken, stappen, festivals, positieve mensen, gezelligheid, muziek, musicals, Outway.

Vind ik niet leuk:
Autopech, pessimisme, wekkers, mensen die zich anders voordoen dan ze zijn.

Specialiteit:
Optimisme, advies geven, luisterend oor.

Eigen verhaal:
Ik ben op mijn 15e uit de kast gekomen, eerst voor vrienden en vervolgens voor mijn ouders. Om de één of andere reden vond ik het fijner om dit eerst voor vrienden te doen; dat maakte het voor mij makkelijker om het vervolgens aan mijn ouders te vertellen.

Mijn familie heeft het heel goed opgepakt. Ik had mezelf voorgenomen om het ‘die maandag’ te gaan vertellen. Ik was die dag al de hele tijd om mijn moeder heen aan het draaien, tot ze vroeg: “wat is er dan toch met je, je zit maar te ijsberen”. Toen heb ik verteld dat ik op jongens viel, mijn moeder vatte dit heel positief op. Mijn moeder heeft het mijn vader diezelfde avond verteld. De band met mijn vader was op dat moment wat stroef, dus had ik gevraagd of zij het wilde doen. Mijn vader was er eerst toch wel van geschrokken omdat hij het niet had verwacht, maar ook hij vatte het positief op. Mijn ouders vroegen me wel om hen de tijd te geven om het een plekje te kunnen geven. Ik heb het aan het begin van de zomer verteld en aan het einde van de zomer begon mijn moeder er zelf weer over. Sindsdien kan ik er met allebei mijn ouders heel goed over praten en zijn ze ook erg geïnteresseerd als ik weer eens iets voor Outway doe of roze ga stappen, wat ik natuurlijk geweldig vind!

Mijn broertjes waren nog vrij jong toen ik uit de kast kwam, zij vonden het aan het begin wel lastig om ermee om te gaan. Er werden toen regelmatig dingen als: “ah joh homo” geroepen, gewoon voor de grap. Ze hebben toen heel erg hun best gedaan om dat af te leren, wat ik heel erg lief vind en me ook erg aan het lachen maakte wanneer ze per ongeluk homo zeiden en dan verschrikt naar mij keken. Mijn broertjes zijn nu ondertussen een stuk ouder en ook met hun kan ik er goed over praten.

Mijn vrienden zagen het eigenlijk altijd al aankomen en hebben het heel goed geaccepteerd. De meest voorkomende reactie was: “San, we wisten het allemaal al maar je moest het alleen nog bevestigen”. Ik ben eigenlijk geen vrienden kwijtgeraakt sinds mijn coming out, heb er zelfs alleen maar vrienden bij gekregen. Ik kom wel uit een erg christelijk dorp dat homoseksualiteit toch (helaas) nog steeds als iets slechts ziet. Ik ben mede daardoor op mijn middelbare school en een aantal jaren daarna veel gepest met mijn seksualiteit, mensen die me uitscholden op straat of iets dergelijks. Gelukkig had ik vrienden die me goed steunden en het voor me op hebben genomen. Nu ben ik ondertussen weg uit dat dorp en heb ik geen last meer van pesterijen vanwege mijn seksualiteit.

previous