Bart

Bouwjaar:
1996

LHBT+?:
Homo

Communicatie via:
E-mail/ WhatsApp/ telefoon

Vind ik leuk:
Fitnessen, vakantie, leuke dingen doen met vrienden, zomer, naar de bios gaan, uitverkoop en lekker eten.

Vind ik niet leuk:
Winter, regen, onvriendelijke mensen, lange rijen bij de kassa en strijken.

Specialiteit:
Relaties, coming-out, luisteren en trots zijn op wat je wél bereikt hebt i.p.v. niet 😉

Eigen verhaal:
Vanaf de basisschool had ik eigenlijk al door dat ik niet hetzelfde naar meisjes keek als mijn ‘stoere-jongens-klasgenootjes’. Ik vond niet dezelfde dingen leuk en zong liever liedjes dan dat ik ging voetballen. Niet omdat ik zo mooi kon zingen… maar gewoon omdat ik dat leuker vond. Ik heb lang gedacht dat het aan mij lag en dat het wel over zou gaan. Op de middelbare school kwam ik steeds verder in de puberteit en ging ik steeds meer nadenken over het feit dat ik misschien wel op jongens zou kunnen vallen. In mijn ogen was het toen echter allemaal maar lastig om uit de kast te komen en dacht ik dat ik het voor mezelf alleen maar moeilijker zou maken. Ik maakte mezelf steeds maar wijs dat ik niet gay was en/of dat ik het niet zeker wist.

Omdat ik ook tijdens mijn hbo-opleiding maar bleef twijfelen, had ik me in februari 2017 opgegeven voor Hojokamp. Dat was toen met de insteek van ‘dan leer ik misschien mensen kennen die hetzelfde voelen en dan helpt dat mij misschien verder’. Een paar maanden later, in mei, ging ik op buitenlandstage naar Kaapstad, Zuid-Afrika. Waar ik in Nederland altijd zorgde dat ik het druk genoeg had om niet over gay-zijn na te hoeven denken, had ik in Afrika meer vrije tijd. Daardoor ging ik over van alles nadenken en vroeg ik mezelf letterlijk af waarom ik niet uit de kast zou willen komen. Het enige antwoord was dat ik dat niet wilde doen, omdat ik bang was voor de mogelijke reactie van anderen. Ik besloot toen dat ik helemaal klaar was met dat toneelstuk en dat ik ging zorgen dat ik eindelijk mezelf kan én mag zijn. Mijn doel voor Hojokamp veranderde dan ook in ‘gewoon leuke mensen leren kennen’. Tussen mijn stage en Hojokamp had ik nog maar heel kort voor dat Hojokamp begon en deed ik alvast mijn coming-out voor mijn ouders, broertjes en een tante. Niet lang na Hojokamp volgde de rest.
Nu ben sinds de zomer van 2017 inmiddels helemaal blij met hoe-en-wie ik ben en blijkt alles waar ik me zo druk om gemaakt heb in werkelijkheid heel erg mee te vallen. Dat betekent niet dat de weg daarnaartoe makkelijk was, maar ik heb er zeker geen spijt van!

Heb jij daarom vragen over iets op LHBT+ gebied*? Ik sta samen met een van onze andere buddy’s helemaal klaar om jou te helpen. Laat je gegevens achter via het formulier op de website en wij helpen je gratis verder.
*LHBT+ betekent Lesbi, Homo, Bi en Transgender.

previous