J’ai tué ma mére (I killed my mother)

<< overzicht


Regie:
 Xavier Dolan
Jaar: 2009
Lengte: 96 minuten
Genre: Coming of age
Taal: Frans
Met: Anne Dorval, Xavier Dolan en François Arnaud
Recensie: Sonny

DVD kopen

J’ai tué ma mére is een film die de ongelukkige situatie tussen een zoon en haar moeder beschrijft. De jonge zelfverzekerde homo Hubert Minel, ligt voortdurend overhoop met zijn moeder. Haar ouderwetse kledingstijl en oubollige interieur zijn voor hem genoeg om zich aan te ergeren. Zijn vader is al op jonge leeftijd weggegaan en spreekt hij zelden, hij is dus alleen met zijn moeder die alzheimer heeft en dingen vergeet.

Maar er is meer aan de hand, zijn ouders manier van opvoeden met manipulatie en schuldgevoel zit hem het meeste dwars. Als oplossing stelt Hubert voor om op zichzelf te gaan wonen, zijn moeder vind dit goed, maar als hij een appartement gevonden heeft vind zijn moeder het ineens niet meer goed. Hij klopt aan voor hulp bij zijn lerares, maar ook die kan hem niet helpen. En zijn vriend vertelt hij weinig over zijn thuissituatie. Hubert zijn haat voor zijn moeder groeit zo steeds verder uit tot een obsessie. Wanneer zijn ouders hem naar een internaat sturen voelt hij zich verraden. Op het internaat gaat het niet goed, Hubert word in elkaar geslagen en loopt weg.

Hubert probeert zelfstandig te worden en een plekje in de wereld te vinden, maar zijn moeder steunt hem daar niet in en werkt hem zelfs tegen. Zelf is hij ook niet altijd een schatje, hij gebruikt drugs, vertelt zijn moeder niet alles en loopt weg van het internaat.  Het is niet een film die je kijkt om eens een gezellige film avond te hebben, maar de film is zeker de moeite waard om te kijken.

<< overzicht

Reageren