Gebr.

<< overzicht

Auteur: Ted van Lieshout
Uitgever: Van Goor
ISBN: 9000034604
Recensie door: Thierry

Boek kopen

 

Gebr. betekent gebroeders. Het boek heet zo omdat het over twee broers gaat. Marius is overleden, maar door een dagboek kan Luuk de gedachten van zijn dode broer lezen.
Het is een boek voor jongeren en volwassenen. Het is mooi geschreven. Verleden en heden wisselen elkaar af. Luuk schrijft in het dagboek commentaar bij de stukken die Marius heeft geschreven.

De moeder had tegen Luuk gezegd dat als hij iets van Marius wilde houden dat hij het dan uit zijn kamer moest halen en op zijn eigen kamer moet bewaren. Hij moest wel van zijn privé spullen afblijven. Toch pakt hij z’n broers dagboek en gaat er in schrijven. Dit doet hij omdat het dagboek dan ook voor een deel van hem is en zijn moeder het niet zal kunnen verbranden.

Luuk begint te lezen wat er allemaal in het dagboek staat. Het valt hem op dat het meestal alleen over hem en Marius gaat. Door het lezen leert Luuk zijn overleden broer beter kennen maar ook zichzelf. Hij ontdekt dat zijn broer homo was en hij weet dat van zichzelf ook maar heeft het nooit aan Marius toe durven geven.

Het verhaal speelt zich af in 1973 in Eindhoven. Luuk verandert in de loop van het verhaal. Aan het begin van het boek lijkt het alsof Luuk zelf niet accepteert dat hij homo is, maar later begint hij het wel te accepteren en te begrijpen dat het niet aan hem ligt en dat het niet zo erg is.

Het is een mooi boek, hoewel het soms wel zielig is. De gevoelens van Luuk en Marius zijn goed beschreven. Dit boek laat je beseffen dat je echt blij moet zijn als je gezond en gelukkig bent en dat je voor je eigen mening en/ of gevoelens moet durven uit komen.

<< overzicht

Reageren