Transgenderisme

De term transgender wordt steeds vaker gebruikt als overkoepelende term voor iedereen die zichzelf op welke manier dan ook, als lid van de andere sekse laat zien of zich anders voelt dan hoe hij of zij geboren is.

Eenvoudig gezegd is een transgender dus iemand die geboren is in een lichaam dat niet overeenstemt met je eigen ikje. Dit wordt ook wel genderdysforie genoemd. Dit komt van gender wat geslacht betekent en dysforie: onvrede. De onvrede met het biologische geslacht dat niet overeenstemt met je genderidentiteit, hoe jij je dus daadwerkelijk voelt.

Zo kun je je als meisje (meer) een jongen voelen. Dit wordt vaak FTM genoemd, afkorting van Female To Male (vrouw naar man). Omgekeerd kun je je als jongen dan ook (meer) een meisje voelen. Dit noemen ze dan vaak MTF, van de afkorting Male To Female (man naar vrouw). Maar misschien voel je je ook wel allebei, geen van beide, iets er tussenin of nog iets anders, het kan allemaal!

Genderdysforie gaat vaak samen met de wens om van het andere geslacht te zijn. In het uiterste geval willen mensen via een medische behandeling hun lichaam laten veranderen, zij worden ook wel transseksuelen genoemd. Een andere term hiervoor is ook wel genderidentiteitsstoornis. Voor deze behandelingen kun je terecht bij het VUmc in Amsterdam of, voor de noorderlingen, bij het UMCG in Groningen.

Is Genderdysforie een fase?
Dit wordt wel vaak gezegd, maar is niet per se waar. Genderdysforie komt op alle leeftijden voor. Het kan al in de kindertijd aanwezig zijn, maar lang niet alle kinderen met genderdysforie worden later ook transseksueel. Bij 80% van de kinderen die twijfelen over hun geslacht gaat het voor of in de puberteit weer over. Onderzoek laat wel zien dat een groot deel van deze genderkinderen uiteindelijk een homoseksuele, biseksuele of lesbische oriëntatie hebben. Je genderidentiteit, hoe jij je voelt, staat echter los van je seksuele voorkeur, op wie je verliefd wordt.

De meest extreme vorm van genderdysforie, transseksualiteit, komt in Nederland voor bij ongeveer één op de tienduizend biologische mannen (MTF) en één op de dertigduizend biologische vrouwen (FTM). Over mildere vormen van genderdysforie is vrijwel niets bekend.

Traject

Als je het gevoel hebt dat je in het verkeerde lichaam bent geboren en daar ook verdere stappen in wil ondernemen kun je in Nederland op drie plaatsen terecht. Ben je boven de 18 dan heb je het VUMC in Amsterdam en woon je in Noord-Nederland dan ook het UMCG in Groningen. Ben je onder de 18 dan kun je naar het VUMC of naar het LUMC in Leiden. Ook worden jongeren vanuit het VU doorverwezen naar Leiden, maar je kan ook door je regionale psychiater of psycholoog worden doorverwezen. Alle drie de ziekenhuizen hebben een soort van genderteam met hun eigen traject en dat van het VU en het UMCG is op deze website beschreven.

Het veranderen van geslacht kan natuurlijk niet zomaar, daarvoor zijn psychologische gesprekken, testen, hormonen, operaties en vooral een heleboel geduld nodig.


(Absolute aanrader: Dade heeft, samen met zijn vrouw Tiffany, zijn hele transitie periode gedocumenteerd op zijn youtubekanaal)

Klik op de links voor meer informatie over het traject van de genderteams van
het VUmc en het UMCG.