SOA’s

SOA is de afkorting van Seksueel Overdraagbare Aandoeningen. Ze worden ook wel geslachtsziektes genoemd. De bekendste ziekte die door seksueel contact kan worden overgebracht is HIV. Je kunt infectie met HIV, het virus dat aids veroorzaakt, voorkomen door veilig te vrijen. Daarmee wordt ook de kans dat je één van de andere SOA’s krijgt kleiner. Hou er rekening mee dat de kans nooit helemaal nul wordt.

Na HIV is hepatitis B de ernstigste SOA. Je kunt deze infectie voorkomen door je ertegen te laten vaccineren. De overige SOA zijn gelukkig minder ernstig, maar minder gemakkelijk te voorkomen. SOA’s die veroorzaakt worden door bacteriën of parasieten zijn door de juiste behandeling te genezen. Het is dan belangrijk dat je die behandeling tijdig zoekt. Doe je dat niet, dan wordt het een ernstige kwaal. Bovendien kan HIV makkelijker je lichaam binnendringen als je al een SOA hebt. Om tijdig behandeling te kunnen zoeken is het goed te weten waaraan je een SOA kunt herkennen. Daarover vind je hier meer informatie. Je vindt ook informatie over wat je moet doen als je denkt iets onder te hebben.

Hoe krijg je een SOA?
Altijd veilig gevreeën en toch een SOA; dat is voor veel mensen even schrikken. Met name bij een geslachtsziekte in de anus vreest men dat er ook kans is geweest op infectie met HIV. Die angst is lang niet altijd gegrond. Ook als je bij het neuken altijd een condoom gebruikt en geen sperma in je mond krijgt, kun je een SOA oplopen. Die kans is dan wel kleiner. Als je ook pijpt met condoom neemt het risico nog meer af. Zeker als je verschillende sekspartners hebt is het moeilijk om SOA’s volledig te voorkomen. De meeste SOA’s worden namelijk veel gemakkelijker overdragen dan HIV.

Wat te doen als je een soa hebt?
Als je een SOA hebt, kun je jezelf vies of schuldig voelen. Dat is een begrijpelijke maar onnodige reactie. Tweederde van alle homo’s hebben wel eens een SOA gehad. Het is een vervelende bijkomstigheid die je bij het vrijen op de koop toe moet nemen. Het is verstandig om niet te vrijen als je bij jezelf of je partner symptomen opmerkt die op een SOA kunnen wijzen. Zie of voel je iets verdachts, laat je dan onderzoeken. Blijkt er inderdaad sprake te zijn van een SOA informeer dan, indien mogelijk, bij de mensen waar je pas seks mee hebt gehad. Misschien lopen zij wel met een SOA rond, zonder dat zij het zelf weten.

 

Wat zijn de symptomen?
Je kunt het merken aan de volgende klachten of je een soa hebt:
• Afscheiding/pus uit je vagina, penis of anus
• Een branderig gevoel bij het plassen
• Pijn bij het poepen
• Telkens het gevoel hebben dat je moet plassen terwijl er weinig uitkomt
• Zweertjes, wratjes en blaasjes op, rond of in je penis, vagina, anus of mond
• Jeuk aan of rond je penis, vagina of anus
• (voor de jongens) pijn in één of aan beide ballen.

SOA kunnen ook op andere plaatsen voorkomen, bijvoorbeeld in je mond. Je moet worden onderzocht om vast te stellen of je inderdaad een SOA hebt. Soms merk je er zelf helemaal niets van. Als je vaak andere sekspartners hebt, is het daarom verstandig je regelmatig te laten onderzoeken, bijvoorbeeld eens per half jaar.

Waar/hoe kun je je laten behandelen?
Met een SOA kun je gewoon bij je huisarts terecht. Maar misschien vind je het vervelend met een SOA naar je huisarts te gaan. Je kunt altijd anoniem en gratis terecht bij iedere GGD of bij SOA poliklinieken in de grote steden. De sociaal verpleegkundigen en artsen die daar werken hebben veel ervaring in het herkennen van een SOA. Deze mensen zien ook dagelijks vele mensen met een SOA en zullen dus niet snel van iets opkijken. Je hoeft je dus absoluut niet te schamen als je jouw verhaal vertelt. En je kan gerust vragenstellen als je die hebt. Je wordt hier overigens geholpen zonder dat je jouw naam verplicht bent  te vertellen. De SOA-poli’s vind je bij de meeste grote ziekenhuizen of GGD’s bij jou in de buurt.

AIDS/HIV
Het virus dat de ziekte AIDS veroorzaakt heet HIV. Dit is een afkorting van Human Immunodeficiency Virus. De naam geeft aan wat het virus doet: het tast het afweersysteem van mensen aan. Dat proces gaat heel geleidelijk. Uiteindelijk leidt HIV er bij de meeste mensen toe dat ze zich niet meer goed kunnen verweren tegen allerlei ziekteverwekkers. Ze worden zelfs ziek van micro-organismen die voor gezonde mensen volstrekt onschadelijk zijn. Dan spreken we van aids.

Meer info
Als je naar aanleiding van deze pagina meer wilt weten over SOA’s, HIV/AIDS, plaatsen of instanties om je te testen, neem dan eens een kijkje op de link-pagina of stel je vraag aan de vraagbaak.

De SOA top 10
1. Chlamydia
2. Plasbuisontsteking bij mannen
3. Genitale wratten
4. Candida (schimmelinfectie)
5. Gonorroe (druiper)
6. Bacteriële vaginose (gardnerella)
7. Herpes genitalis
8. Syfilis (leus)
9. Hepatitis B
10. Trichomonas

Meer weten?
Nog meer weten over Soa’s, Aids of veilig vrijen? Misschien kunnen de onderstaande links je op weghelpen
www.soa.nl
www.aidsfonds.nl
www.jongpositief.nl
www.soa.nl
www.sexwoordenboek.nl
www.sensoa.be
www.condomobiel.be