Homoseksualiteit

Homoseksualiteit werd vroeger homofilie genoemd. Dit is afgeleid van “homo” (hetzelfde, of gelijk) en “fiel” (houden van) en betekent dus eigenlijk “houden van hetzelfde”. Maar wat is homoseksualiteit nou eigenlijk? Een homoseksueel is iemand die zich aangetrokken voelt tot een persoon van hetzelfde geslacht. Homoseksualiteit is dus eigenlijk heel gemakkelijk te omschrijven als het houden van, aangetrokken voelen tot of verliefd worden op hetzelfde geslacht.

Veel mensen denken bij homoseksualiteit aan alleen aan mannen, maar twee vrouwen die van elkaar houden, zijn ook homoseksueel. Twee vrouwen worden ook wel lesbisch genoemd. Hoe vaak komt homoseksualiteit voor? Uit verschillende onderzoeken mag je aannemen dat ongeveer 10% van de mensen homoseksueel is. Dit is natuurlijk niet overal helemaal hetzelfde, maar gemiddeld klopt het. Stel je een klas met 30 leerlingen voor, dan zouden er 3 homoseksuelen in kunnen zitten.

Is homoseksualiteit een fase in de puberteit? Dit wordt vaak gezegd, maar is niet waar. 10 tot 15% van alle jongeren experimenteert in de puberteit met mensen van het eigen geslacht. Dit experimenteren heeft niet zozeer met homoseksualiteit te maken, maar met het zoeken naar de seksuele identiteit. Op die manier komen de meesten er wel achter of ze homoseksueel zijn of niet. Als je spreekt over een fase, dan heb je het over iets wat in de loop van de tijd voorbij zal gaan. Dit is bij homoseksualiteit niet het geval, het is een blijvende eigenschap en dus onderdeel van iemands persoonlijkheid.

Reageren