Coming-out

Ervoor uitkomen dat je als jongen op jongens valt, als meisje op meisjes, dat je op beide geslachten valt, of dat je lichaam niet overeenstemt met je eigen ikje heet een coming out. Meestal vertelt iemand het als ze van zichzelf (zeker) weten dat ze op hetzelfde geslacht, op beide geslachten vallen of dat hun geslacht niet klopt met hun gevoel. Je kunt natuurlijk ook laten weten dat je twijfelt over je geaardheid of genderidentiteit wanneer je het nog niet zeker weet. Sommigen weten het al van kleins af aan, andere komen er later pas achter. Het is net waar je jezelf het prettigst bij voelt en wanneer je er klaar voor bent om het te vertellen.

Onthoud goed dat jij bepaalt waar, wanneer, tegen wie en hoe je het zegt. Het is jouw keuze of je het aan iemand vertelt, ook al is die keuze soms niet gemakkelijk. Als je het moeilijk vindt en twijfelt of je het wilt vertellen, kun je jezelf afvragen: wil je een dubbelleven leiden? Of wil je gewoon jezelf kunnen zijn, zonder te hoeven liegen? Je moet er zelf achterstaan en ook het lef hebben die beslissing te nemen.

Handige tips:
Om je een steuntje in de rug te geven, vind je hieronder een aantal tips, die je vast kunt gebruiken:
• Je kunt het eerst aan één persoon vertellen die jij vertrouwt. Dat kan prettiger voelen dan het binnen een groep op te biechten.
• Misschien weten ze het al en is het helemaal geen probleem.
• Geef ze wat tijd om te denken, voordat je in discussie gaat.
• Verwacht misschien lastige of kwetsende vragen (die niet zo bedoeld hoeven te zijn).
• Informeer jezelf goed en zoek eens wat meer informatie op internet of in de bibliotheek.
• Mensen kunnen allerlei persoonlijke vragen stellen, bedenk vooraf wat je wel of niet
wil vertellen. Privé is privé.
• Mensen hebben tijd nodig om, net zoals jijzelf, over dingen na te denken en aan dit
nieuwe feitje te wennen. Gun ze deze tijd ook.

De eerste persoon waaraan je het vertelt, kan het beste iemand zijn die het meest vertrouwt. Dat kan een goede vriend of vriendin zijn, je vader, moeder, broer of zus. Of vertel je het liever aan een kennis, collega of aan je lerares? Veel mensen vinden een coming out spannend, maar denken daarna vaak: “was dat alles?…”

De meeste mensen zullen wel normaal reageren op je coming out. Het is gewoon ‘anders’, maar dat betekent niet dat je raar bent! Mensen zullen er wellicht even aan moeten wennen, maar aan jou verandert in principe niets. Jij bent nog steeds dezelfde persoon als wie je gisteren was. Het verschil is alleen dat de ander het nu weet en jij eindelijk echt jezelf kan zijn!

Manieren:
• Je kunt het direct aan je ouders vertellen
• Je kunt eerst één van je ouders vertellen en daarna de andere.
• Je kunt ze een brief schrijven en deze geven, of gewoon op de tafel achterlaten als jij weg bent.
• Een onderwerp aansnijden tijdens het eten, over homo’s, homoseksualiteit, relaties, transgenders of transseksualiteit.
• Stille hints geven door bijvoorbeeld een homojongerenblad, een boek of een film over homo’s of transgenders te laten slingeren in je kamer.
• Natuurlijk is een eigen creatieve ingeving vaak beter, jij kent namelijk de personen aan wie je het wil vertellen.

Reacties:
Soms is de reactie negatief. Sommige mensen willen het misschien niet begrijpen. Ook is het in sommige culturen verboden om verliefd te worden op iemand van hetzelfde geslacht of van geslacht te veranderen. Als je een vriend(in) verliest omdat je homo, lesbo of transgender bent kan dat heel zwaar zijn, maar als jij niet jezelf mag zijn kun je je afvragen of je zo’n vriendschap wel in stand wil houden.

Veel mensen reageren positief, dat is natuurlijk mooi meegenomen. Als de reacties minder positief zijn, dan kan het zijn dat mensen het niet van je verwacht hadden of omdat ze een ander beeld van homo’s, lesbo’s en transgenders hadden of een totaal ander beeld van jou. Je hebt zelf misschien al veel tijd gehad om aan het idee te wennen dat je op hetzelfde geslacht valt. Gun de mensen aan wie je het vertelt ook de tijd om aan dat idee te wennen.

Hieronder vind je een paar coming-out verhalen uit onze foto actie tijdens international
coming out day 2011.

2 Responses to Coming-out

 1. marc says:

  Ik twijfel ook nog steeds over mijn geaardheid. Ik herken de maanden december dat je je dan down voelt. Daar heb ik momenteel ook nu last van. Heel vermoeiend en zwaar. Want school gaat door en je hebt nergens zin. Je sport maar niet met overtuiging. Mijn gevoel zegt dat ik hetro maar soms denk ik dat ik homo ben. Ik begrijp mijzelf gewoon niet denk ik dan. Maar wat moet ik nu doen? Het is onbegrijpelijk voor mij om homo te zijn. Want ik heb van jongs af aan altijd meisjes leuk gevonden. Maar nooit over kunnen brengen. Ik heb wel eens incidentiele homoervaring gehad maar meer ook niet. Ik denk als ik sommige jongens voorbij zie komen. Die is knap. Maar niks meer. Vrouwen bekijk ik helemaal.

  • Peter says:

   Hey Marc,

   Dat is inderdaad vervelend als je zo twijfelt over je geaardheid. Zeker als je er zo mee zit, zoals jij zo te lezen. Wat je moet doen dat kan alleen jij bepalen en wij niet, want je geaardheid is iets wat alleen jij weet of kunt ontdekken. Maar we willen je er uiteraard wel bij helpen!

   Wat je misschien zou kunnen proberen is je minder zorgen te maken over wat je bent. Door er minder nadrukkelijk op te letten kom je er waarschijnlijk vanzelf achter of je nu meer op die leuke jongen of dat mooie meisje valt. Misschien dat het kwartje vanzelf een keer valt. Probeer je leven niet door deze twijfels te laten overheersen maar gewoon plezier te hebben in het leven.

   En je zegt alleen maar hetero of homo. Maar je hebt natuurlijk ook nog mensen die biseksueel zijn 😉 Mocht je graag eens in contact willen komen met andere holebi’s dan kunnen we je daar bij helpen, bijvoorbeeld bij een van onze activiteiten.

   Als je een wat gerichter en misschien wat persoonlijker antwoord wil kun je ook altijd mailtje sturen naar vraagbaak@outway.nl

   Groetjes en sterkte
   Peter

Reageren