FAQ


Hoe oud mag je zijn om mee te kunnen gaan?
Hoeveel meiden, jongens en transgenders gaan er mee op kamp?
Wanneer zit het kamp vol?
Ik durf niet goed mee, maar het lijkt me wel gaaf, wat kan ik doen?
Ik ben nog niet uit de kast, kan ik mee? Moeten mijn ouders weten dat ik op kamp ga?
Ik durf niet om een handtekening te vragen bij mijn ouders, kan ik dat anders oplossen?
Ik ben maar alleen, is dat erg?
Ik ben niet zo’n kamp-mens, ga ik niet verschrikkelijk uit de toon vallen?
Waar slapen we?
Wat moet ik meenemen op kamp?
Ik heb een (vegetarisch) dieet, is dat een probleem?
Ik heb een handicap, kan ik dan ook mee?
Waarom is seks en drugs verboden?
Hoe zit het met betalen?
Kan ik nog annuleren?
Mogen mijn ouders of vrienden komen kijken op het kamp?
Mijn zoon of dochter wil mee, kan ik iemand spreken van de organisatie?
Ik ben (misschien) transseksueel, is het ISC dan iets voor mij?


Hoe oud mag je zijn om mee te kunnen gaan?
Op het International Summercamp mag je maximaal 25 jaar zijn.
Top


Hoeveel meiden, jongens en transgenders gaan er mee op kamp?
Als we naar de andere Hojokampen kijken zien we dat de verdeling tussen jongens en meiden ongeveer gelijk is. Onder hen bevinden zich altijd wel een paar transgenders, zowel in de Nederlandse deelnemers als in de groepen van andere landen.
Top


Wanneer zit het kamp vol?
Er kunnen maximaal 12 jongeren mee. We kunnen vooraf niet inschatten wanneer het kamp exact vol is, dus geef je maar meteen op als je mee wilt dan ben je zeker op tijd. Op de sites kun je volgen hoever het kamp vol is, dus hou dat goed in de gaten als je je nog niet meteen wilt opgeven.
Top


Ik durf niet goed mee, maar het lijkt me wel gaaf, wat kan ik doen?
Dat is een knap lastige situatie. Dat kunnen wij en vele oud deelnemers zich ook voorstellen, wij hebben ook ooit op hetzelfde punt gestaan. Ga eens bij jezelf na waarom jij graag mee op kamp wilt en bedenk eens wat jij er leuk aan vindt, maar bedenk ook wat je misschien minder leuk zal vinden. Je kunt het er misschien wel met iemand anders over hebben. Kijk eens tussen de reacties van de jongeren die al eens mee geweest zijn, en als je nog vragen hebt kun je ze altijd stellen. Maar wacht niet te lang, want als het kamp vol is, is het ook echt vol en moet je misschien wel een jaar wachten! Neem rustig de tijd, maar houd de aanmeldingsmeter wel in de gaten!
Top


Ik ben nog niet uit de kast, kan ik dan mee? Moeten mijn ouders weten dat ik op kamp ga?
Het is belangrijk dat je ouders, familie of vrienden weten waar jij die week uithangt. Je kunt je ouders bijvoorbeeld deze website laten zien,  maar als je nog niet uit de kast bent is het misschien lastig om thuis te vertellen waar je naar toe gaat. Ben je onder de 16 jaar dan hebben we ook nog een handtekening nodig van een meerderjarige die op dat moment ‘verantwoordelijk’ voor je is. Wij zullen ook altijd vragen naar een noodtelefoonnummer mochten we dat nodig hebben. Ben je boven de 16 is alleen je eigen handtekening voldoende, maar zullen we natuurlijk wel een noodnummer nodig hebben. Misschien zit je wel in een lastige situatie op deze manier, maar het is gewoon verplicht. Je kunt altijd contact opnemen met de organisatie, dan kunnen we samen op zoek gaan naar een oplossing!
Top


Ik durf niet om een handtekening te vragen bij mijn ouders, kan ik dat anders oplossen?
Vanaf 16 jaar heb je officieel genoeg aan je eigen handtekening. Maar het is natuurlijk wel een goed idee om aan je ouders, vrienden of familie te laten weten waar je naar toe bent. Wij hebben ook een noodnummer nodig waar wij iemand uit jouw omgevingop kunnen bereiken. Ben je onder de 16 jaar, dan heb je een handtekening nodig van een meerderjarige die op dat moment ‘verantwoordelijk’ voor je is, dit is bij voorkeur je ouders. Mocht dit niet lukken, laat het even weten, dan kijken we samen of we een oplossing kunnen vinden.
Top


Ik ben maar alleen, is dat erg?
Eigenlijk is iedereen ‘alleen’ op het kamp. Maar samen zijn we één groep, dus dan ben je niet alleen! Wij weten ook dat die drempel misschien wel heel groot is, maar als je 10 minuten op het kamp bent is die drempel weg. Zie het als een gezonde spanning, net als voor een sollicitatiegesprek of een proefwerk. Op het kamp hoef je nooit alleen te zijn, je kunt altijd wel bij iemand terecht. Niet alleen bij andere deelnemers maar ook zeker bij je teambegeleiders, vertrouwenspersonen of iemand anders van de vrijwilligers. Wij staan 24 uur per dag voor je klaar!
Top


Ik ben niet zo’n kamp-mens, ga ik niet verschrikkelijk uit de toon vallen?
Wij hebben een zeer gevarieerd programma maar ongetwijfeld zullen er activiteiten zijn die niet helemaal jouw ding zijn. Je kunt nu eenmaal niet alles even leuk vinden! We zorgen voor veel variatie en een goede combinatie tussen de workshops/ teamtalks, activiteiten, entertainment en vrije tijd. We verwachten wel van je dat je het hele programma mee doet. Er is voor ieder wat wils te vinden op het kamp. Het kamp is vooral wat jij er zelf van maakt.
Top


Waar slapen we?
We slapen met z’n allen in tenten op een kampeerterrein. Deze moet je zelf mee nemen, maar dat staat straks allemaal in je kampboekje.
Top


Wat moet ik meenemen op kamp?
Als je hebt betaald, ontvang je een paar weken voor het kamp een kampboekje per mail met alle relevante informatie. In het kampboekje staat informatie over hoe laat je waar moet zijn, wat je mee moet nemen, wie de vrijwilligers zijn, informatie voor de thuisblijvers, de huisregels en alvast een tipje van de sluier over het programma.
Top


Ik heb een (vegetarisch) dieet, is dat een probleem?
Dat is geen enkel probleem! Op het inschrijfformulier kun je invullen of je een bepaald dieet volgt of je misschien ergens allergisch voor bent.
Top


Ik heb een handicap, kan ik dan ook mee?
Op deze vraag kunnen wij geen pasklaar antwoord geven. Stichting Outway is gespecialiseerd in hulpverlening aan bi- of homoseksuele jongeren en hun omgeving. Helaas zijn wij beperkt in onze professionaliteit met betrekking tot andere hulpverlening. Natuurlijk kun je altijd contact opnemen met de organisatie om je persoonlijke situatie te bespreken. Dan kunnen we samen kijken of deelname een verstandige beslissing is.
Top


Waarom is seks en drugs verboden?
Het lijkt heel kinderachtig maar dit is verboden op het kamp. In ieder geval is het kamp is zeker niet bedoeld voor jongeren die uit zijn op avontuurtjes of denken een paar jongens of meiden te kunnen scoren. Vind je toevallig iemand leuk op het kamp dan vinden wij dat je best een paar dagen kunt wachten. Deze regel geldt ook als je samen met je vriendje of vriendinnetje komt. Daarnaast zijn alle vormen van drugs verboden conform de Duitse wet. Wij vinden dat iedereen gelijk is op het kamp en trekken hierin dan ook één lijn. Iedereen die zich niet aan deze regels houdt verzoeken wij direct het kamp te verlaten zonder teruggave van het deelnamegeld en vergoeding van eventuele andere kosten.
Top


Hoe zit het met betalen?
Als je je inschrijfformulier hebt opgestuurd ontvang je van ons een email met de bevestiging daarvan. Bij deze bevestiging zit ook het verzoek om alvast de aanbetaling te voldoen. Het restbedrag mag je later over maken, maar hierover krijg je dan nog bericht. Heb je niet aan je betaling voldaan dan krijg je daar bericht over. Kun jij het bedrag niet zomaar ophoesten, geen nood, laat het ons weten en we kijken of we er samen een mouw aan kunnen passen. Kijk voor de bedragen even in de voorwaarden.
Top


Kan ik nog annuleren?
Ja, dat kan. Maar denk goed na voor je annuleert, want als je dat hebt gedaan wordt jouw plaats vaak meteen weer aan iemand anders gegeven. Als je de (aan)betaling al hebt voldaan kun je in de voorwaarden vinden of jij nog recht hebt op teruggave (van een deel) van je deelnamegeld. Deze voorwaarden vind je bij het inschrijfformulier op de website.
Top


Mogen mijn ouders of vrienden komen kijken op het kamp?
Op het kamp is er geen speciale dag waar vrienden, familie of ouders kunnen komen kijken. Het is ook niet mogelijk om gewoon even langs te komen, want dan komen er steeds ‘vreemde’ mensen op het kamp, en dat komt vaak niet goed uit. Na het kamp heb je allerlei verhalen en leuke foto’s om te laten zien hoe leuk je het op het kamp hebt gehad, daar heb je je ouders, vrienden of familie niet voor nodig!
Top


Mijn zoon of dochter wil mee, kan ik iemand spreken van de organisatie?
Natuurlijk kan dat. Zelf zouden wij ook graag willen weten met wie een zoon of dochter een hele week mee gaat. Alle jongeren zijn bij ons in goede handen, we weten goed waar wij als organisatie mee bezig zijn.. Hebt u nog vragen of wilt u een afspraak maken om eens kennis te maken, dan kunt u altijd contact opnemen met de vrijwilligers van Stichting Outway op telefoonnummer 06-25 26 89 41 of per e-mail.
Top


Ik ben (misschien) transseksueel, is het International Summercamp dan iets voor mij?
Jazeker! Transgenders, of mensen die nog twijfelen over hun gender zijn altijd welkom geweest bij Outway en sinds 2013 zijn we zelfs officieel veranderd van een LGB naar een LGBT organisatie! We kunnen sowieso zeggen dat je niet de eerste bent die meegaat op kamp met een soortgelijke situatie. Het belangrijkste op een kamp is het feit dat je echt jezelf kunt zijn. Omdat de sfeer op kamp erg open, accepterend en begripvol is hoef je niet bang te zijn voor extreme of negatieve reacties. Iedereen heeft respect voor elkaar, anders ben je ook niet welkom!
Top

Staat je vraag hier niet bij, stel hem dan hieronder of mail naar internationalsummercamp@outway.nl

4 Responses to FAQ

 1. Robbert van den Ende says:

  Hallo iedereen!

  Ik heb ook een vraag:
  Als ik mee wil is het dan van belang dat ik goed engels spreek om ook te communiceren met de jongeren van alle andere deelnemende landen? Ik spreek opzich redelijk goed Engels dus zou het niet echt een probleem moeten zijn maar ik ben gewoon benieuwd.

  Groetjes,
  Robbert

  • Sandra says:

   Hoi Robert,

   Gezien het internationale gezelschap zal de voertaal inderdaad engels zijn. Basis engels is voldoende om je verstaanbaar te maken 🙂 We gaan met een groep van 15 nederlanders dus er is altijd wel iemand bij die eventueel iets kan vertalen.

   Groetjes,
   Sandra

 2. sanne booij says:

  Hallo,
  Mij klinkt het internationalsummercamp leuk in de oren, ik ben 21, is dat gemiddeld oud?
  vriendelijke groet,
  Sanne

  • Sandra says:

   Hey Sanne,

   Nee hoor, dat is gemiddeld niet oud. De maximum leeftijd voor het kamp is 25 jaar en de jongste deelnemer zal rond de 14 zijn. Wat dat betreft is het een gevarieerde groep. Hopelijk heb ik zo je vraag beantwoord 🙂

   Groet,
   Sandra

Reageren