Wat is Hojokamp?

Wat houdt het precies in?
Het Hojokamp is iets anders dan een voetbalkamp of scoutingkamp. Het is een kamp dat speciaal is opgezet voor jongeren van 13 t/m 25 jaar (die minimaal 1 jaar middelbare school hebben gehad) met homo- biseksuele- en/of transgender gevoelens. Het Hojokamp biedt je de mogelijkheid om jezelf beter te leren kennen. Jij kunt er jezelf zijn zonder dat je er door andere op aangekeken wordt. Omdat iedereen op het kamp ongeveer hetzelfde mee maakt of heeft meegemaakt heeft iedereen respect voor elkaar en word je geaccepteerd zoals je bent.

Veel jongeren zijn je al voor geweest op één van de vorige edities van het Hojokamp. Hun reacties vind je hier. Weet je nog niet zeker of het Hojokamp iets voor jou is, lees hun verhalen dan een keer door.

Hoe ziet zo’n kamp er dan uit?
Op de eerste plaats staan vermaak, gezelligheid en ontspanning centraal tijdens het Hojokamp. Je verblijft een kleine week op een kampeerboerderij met ongeveer 60 deelnemers. Tijdens de week doe je mee aan de vele leuke activiteiten, teamtalks en workshops georganiseerd en begeleid door de vrijwilligers van Stichting Outway.

Op de eerste dag starten we met de kennismakingsspellen om de hele groep een beetje te leren kennen. Het kan spannend zijn om mee te gaan, maar je bent zeker niet de enige die nog niemand kent. Bijna iedereen komt alleen aan op het kamp.W_219

Door de spellen op de eerste dag leer je de groep en jouw team in het bijzonder kennen. Jouw team? Ja, want tijden het kamp wordt je ingedeeld in teams van 10-12 jongeren onder leiding van 2 enthousiaste begeleiders/-sters. Samen met deze groep neem je de hele week deel aan de activiteiten. Maar er is ook tijd voor serieuze zaken. Met je team ga je ‘teamtalks’ aan. Tijdens deze teamtalks kun je praten over je gevoelens en ervaringen met elkaar delen. Maar niets moet en je bepaalt zelf in hoeverre je wat over jezelf vertelt. Als je dat liever niet doet, kan het natuurlijk ook leerzaam zijn om alleen verhalen van anderen te horen.

Naast deze groepsgesprekS_013ken zijn er ook verschillende workshops op het kamp. Deze onderwerpen variëren van ouders die hun verhaal komen vertellen tot een spoedcursus weerbaarheid. Maar ook onderwerpen als soa’s en seksualiteit komen aan bod.

Tussen het eten, slapen en de activiteiten door is er ook vrije tijd, hierin kun je zelf bepalen wat je doet, lekker in de zon liggen, basketballen, een boekje lezen of met andere napraten over de teamtalks en workshops. We gaan hier natuurlijk niet de hele planning neerzetten, dan is het op kamp geen verrassing meer. Maar zo heb je toch alvast een beetje een beeld van het kamp. Het is een drukke en vermoeiende week maar wel een week die je niet snel zult vergeten.

Let op!
Er is op het kamp beslist geen plaats voor jongeren die uit zijn op avontuurtjes; seksuele handelingen zijn op het kamp daarom ten strengste verboden! Als je iemand ontmoet die je echt heel leuk vindt, dan kun je daar ook vast wel even mee wachten. Daarnaast zijn ook alle vormen van alcohol en drugs niet toegestaan. Dit klinkt streng en saai, maar je zult zien dat je dit helemaal niet nodig hebt.

Waarom zou je meegaan?
We sommen graag nog even op waar het kamp om draait om je te overtuigen.

  • Het is een week waarin je veel over jezelf (en anderen) leert.
  • Ook al kom je alleen aan, dat ben je binnen 5 minuten vergeten.
  • De sfeer is geweldig en je leert makkelijk nieuwe mensen kennen.
  • Je kunt op het kamp terecht voor informatie, hulp, advies en ondersteuning rondom transgenderisme en homo- en biseksualiteit. Dat is eens een keer iets anders dan een praatgroep of speciale café-avond.
  • Het kamp staat al vele jaren bekend om zijn geweldige sfeer van verbondenheid en vertrouwen, dus ook dat is zeker een reden om je in te schrijven!
  • Misschien ben je niet uit de kast en wil je er wat meer over weten? Heb je het moeilijk in je omgeving, en wil je daar over praten?
  • Kortom, op het kamp doen we leuke dingen én je kan jezelf zijn! Dat is de combinatie die het Hojokamp zo bijzonder maakt.