Reacties

Angela – 18 jaar
Daar zit je dan, alweer 3,5 maand thuis na het beste kamp van je leven, een stukje te schrijven over een week die niet met woorden uit te leggen valt. Zelfs in de naderende winterkou voel ik de zon alsnog boven me branden als ik terugdenk aan die zonovergoten week in Gemert.

Doodsbenauwd was ik toen ik uit de trein stapte op station Eindhoven en naar de uitgang zocht. Dan zie je ineens twee mensen staan in een groen T-shirt met het hojokamp logo erop en loopt er onzeker naartoe. Eerst was iedereen nog een beetje onwennig maar dat was snel vergeten door het warme welkom van de leiding, en toen kon het feest beginnen. Het was een week vol leuke activiteiten, goede gesprekken, genoeg vrije tijd om met een groepje te frisbeeën of lekker niks te doen en een week van heel lekker eten (mijn complimenten aan de koks). Ook waren er veel informatieve workshops over verscheidene onderwerpen met voor elk wat wils, wat natuurlijk ook niet mag ontbreken.

tAls je ergens mee zat was er altijd wel iemand te vinden die een luisterend oor kon bieden en iedereen staat voor je klaar. Het gevoel van begrip en wederzijds respect was onbeschrijfelijk, dat gevoel was zo sterk, dat vind je in het ‘echte’ leven niet. Het was net alsof je een andere dimensie binnen was gewandeld waar er niet zoiets bestond als ongelijkheid en onbegrip en dat was echt heel speciaal.

Helaas komt aan al het goede een eind, dus ook aan deze week. Op de laatste dag gingen urenlang de notitieboekjes, (die we aan het begin van de week hadden gekregen), van hand tot hand om stukjes voor elkaar te schrijven. Telefoonnummers, e-mails en facebook profielen werden uitgewisseld om toch contact te kunnen houden en iedereen werd plat geknuffeld.

Het was een week om nooit te vergeten en ik zou hem voor geen goud gemist willen hebben.

Thijs – 20 jaar
Het hojokamp wat echt een super leuke ervaring!
Al vanaf het eerste moment dat ik er was voelde het al heel vertrouwd, de leiding is super aardig en je kan er altijd bij terecht. ik heb hier vrienden voor het leven gemaakt. En het leuke was dat je ze zo makkelijk maakt!
Sinds ik terug ben van het kamp zeggen mensen steeds dat ik een heel ander mens ben geworden, dat ik helemaal straal! ^^
Het was heel leuk en leerzaam, en zeker een aanrader!

Stefan – 25 jaar
“Teamtalks, sportieve activiteiten en vrije tijd zorgen ervoor dat je altijd iets te doen hebt en je je nooit zult vervelen. Door het gevoel van saamhorigheid heb je al snel vrienden gemaakt en hou je deze zelfs na het kamp. Na een emotioneel afscheid en een busrit ga je met twee volle rugzakken terug naar huis, één met de vuile was en één met een ervaring rijker.”

Een moeder vertelt over haar zoon…
“In januari vertelde onze zoon ons dat hij eigenlijk niet wist of hij nu op meisjes of op jongens viel. Hij vertelde dat hij een kamp had gevonden waar hij erg graag heen zou willen. Hij had ons de website gegeven en vroeg ons toestemming om naar dit kamp te gaan. Aanvankelijk opende ik sceptisch de website. Een kamp voor homojongeren… tja wat moest ik daar nu van verwachten. Mijn gedachten dwaalden af naar Roze maandag op de kermis in Tilburg en de gay pride.

Wat je als eerste opvalt als je de site opent, is het enthousiasme waarmee de begeleiding over dit kamp praat en alle enthousiaste reacties van oud deelnemers. Het onderdeel “info voor ouders” geeft je als ouder een goed beeld van wat je van het kamp mag verwachten. 60 homojongeren samen op een kamp waarin allerlei activiteiten georganiseerd worden om de persoonlijke ontwikkeling van de jongeren te stimuleren. Een supergoed initiatief om homojongeren de kans te geven zichzelf te ontdekken, hun verhalen kwijt te kunnen en dat alles met gelijkgestemden.
In augustus is onze zoon naar het IMG_0410Hojokamp geweest. Niet alleen heeft hij ‘t erg naar zijn zin gehad, maar ook werd hem na die week duidelijk wie hij was. Hij kwam dan ook na een week als herboren naar huis. Vol enthousiasme vertelde hij over het kamp en over de vele vrienden die hij er had gemaakt. Hij was in die week niet alleen veel over zichzelf te weten gekomen maar ook over allerlei onderwerpen die van belang zijn voor homojongeren (zoals info over aids, hiv etc). Het Hojokamp heeft de afgelopen jaren veel jongeren geholpen. Zoals gezegd een supergoed initiatief. Er is echt nagedacht over de inhoud van het kamp en dat alles georganiseerd door vrijwilligers. Persoonlijk vind ik dat de organisatie van het Hojokamp een lintje verdient.”

Een moeder vertelt over haar dochter…
“Even een berichtje om jullie te laten weten dat ik gisteren een meisje glimlachend van oor tot oor heb opgehaald van het station. Boordevol verhalen en heel erg onder de indruk hoe de afgelopen dagen met alle leuke, lieve mensen (vrijwilligers en de deelnemers) waren verlopen.

Zenuw-kriebels in haar buik toen de zondag vertrok en nog wat verdrietig om het afscheid moeten nemen van haar nieuwe vrienden donderdag bij terugkomst! Alle tijd die daar tussen zat, is door jullie team,  jullie inzet en betrokkenheid bijzonder geslaagd ingevuld. Een leuk, afwisselend programma. Boeiende leermomenten en informatie verstrekking op plezierige wijze onderbroken door sport en spel momenten en ontspanning. Belangstelling voor het groepsgebeuren maar zeker ook ruimte voor het persoonlijke. Fijne teamleiders, kortom Hojokamp: SUPER FANTASTISCH GEWELDIG!!! (om maar een paar woorden van mijn dochter te herhalen).

W_095Wat mij persoonlijk heel erg aanspreekt is haar bagage bij thuiskomst (niet de vieze was!) maar haar goodiebag met daarin de zo belangrijke lieve, leuke, gekke briefjes van de mede hojo-ers, haar complimentenwaaier (geweldig idee!) en afscheidskaartje van de teamleiding. Tastbare herinneringen die op momenten van dipjes, onzekerheden en andere ik-zit-niet-lekker-in-mijn-vel situaties te voorschijn kunnen worden gehaald om je weer wat beter te voelen en je zelfvertrouwen een boost kunnen geven. Bijzonder waardevol. De vele foto’s zullen regelmatig worden teruggekeken en de contacten met vrienden door geheel Nederland zijn het leuke extraatje! Heerlijk toch!

Als ouder ben ik trots op haar dat ze is geweest maar zeker ook trots op het feit dat er zo’n kamp georganiseerd kan worden. Openheid, begrip en tolerantie: sleutelwoorden om wel te varen in de huidige harde maatschappij! Ruimte voor een ieder die een eigen mening, visie en geaardheid heeft. Alle energie die er in een paar dagen kamp voor “holebi’s” wordt gestoken, is zeker meer dan de moeite waard en verdiend een DIKKE PLUIM! Jullie mogen terugkijken op een (in ieder geval voor een deelneemster) geslaagde 10e verjaardag van Hojokamp en ik hoop dat ook de komende jaren voor jongeren de gelegenheid kan worden geboden dit te mogen meemaken.

DANK JULLIE WEL, ook namens mijn dochter. Hartelijk groeten en een dikke knuffel, welgemeend en welverdiend!”

Een vader vertelt over zijn dochter…
Onze dochter van 17 jaar heeft zich na veel nadenken opgegeven voor het Hojokamp. “Durf ik het wel?” “Mag ik het wel van mijn ouders?”

Ja het mocht en ja jij durft het.

Gedurende de aanloop naar de vertrekdag steeg de verwachting naar de kampweek. Hoe zou het zijn. De groeps-app werd langdurig in de gaten gehouden.

Tot het vertrek naar Station Eindhoven. Na een knuffel verdween ze uit zicht.

Bij terugkomst werd duidelijk dat ze het prima naar haar zin had gehad. Iedereen werd uitgebreid geknuffeld. Tranen vloeiden. Er was duidelijk met diverse mede-kamp-bezoekers een band opgebouwd.

Toen we thuis alles rustig bespraken werd duidelijk dat het een intensieve en goede week was geweest. Er was veel gepraat, veel gelachen. Onze dochter had veel geleerd over zichzelf. Maar er waren niet alleen antwoorden. Ook had de kampweek voor vragen gezorgd.

Nu 2 maanden later is de groeps-app nog steeds een bron van contacten, de vragen krijgen langzaam antwoorden. Ze is duidelijk rijker van het kamp terug gekomen.

Een aanrader wat mij, als vader, betreft.

Een moeder vertelt over haar dochter…
In januari kwam onze dochter heel voorzichtig naar ons toe. Ze had een kamp gevonden waar ze heel graag heen wilde om te ontdekken wie ze was. Als ouder wilde ik hoe dan ook mijn dochter steunen in het ontdekken van zichzelf. Ik moet toegeven dat toen ik de website bekeek van het Hojokamp ik er wel mijn twijfels bij zette. Een kamp met allemaal homojongeren, is dat wel nodig? Toen ik belde naar Outway om een aantal vragen te stellen werd ik vriendelijk geholpen, ik was van mening veranderd en wist dat dit daadwerkelijk iets voor mijn dochter was.IMG_0582

Na één week kamp herkende ik mijn dochter bijna niet meer terug, ze was in een klap zoveel zekerder over zichzelf en ze straalde zoveel meer. Ik kreeg enorm veel mooie verhalen te horen, dit doet je als ouder goed. Ik ben blij dat ik mijn kind de kans heb kunnen geven om mee te gaan op dit fantastische kamp. Alle vrijwilligers die dag en nacht klaar stonden voor mijn dochter wil ik daarom ook echt enorm bedanken. Het kamp was goed georganiseerd en ook als ouder zijnde werd je goed geïnformeerd. Hojokamp is een fantastisch initiatief voor jongeren die twijfelen over hun geaardheid of gewoon zin hebben in een geweldige week met jongeren die hetzelfde meemaken. Voor alle vrijwilligers van Hojokamp, petje af!

Ryan – Organisatie team
Samen met het vrijwilligersteam werk je er een heel jaar naar toe, het Hojokamp. Op de zondag middag zit de sfeer er bij de vrijwilligers altijd goed in, hoe vaak je het ook doet het blijft als vrijwilliger ook altijd spannend.

Daar staan ze dan 70 jongeren, vaak nog rustig om zich heen kijkend en toch een beetje verlegen. Op dat moment begint het avontuur en neem je de jongeren mee in een week vol workshops, activiteiten en mooie momenten.

Als je ze na een hele mooie week met een rugtas vol ervaringen weer naar huis stuurt, heb je als vrijwilliger toch wel een voldaan gevoel. Een jaar lang voorbereidingen en een week lang hard werken zijn het dubbel en dwars waard als je de deelnemers met nieuwe vrienden, veel ervaringen en vaak een grote ontwikkeling weer los laat in de buiten wereld.