Info voor ouders

Heeft uw zoon/dochter aangegeven graag deel te nemen aan het Hojokamp? Of denkt u dat het misschien een goed initiatief is voor uw zoon of dochter? Hieronder vindt u informatie over het Hojokamp speciaal opgesteld voor ouders.

Doel van het kamp
Het Hojokamp wordt georganiseerd door Stichting Outway. Deze stichting heeft de expertise om hulp te bieden aan homoseksuele en/of transgender jongeren en hun omgeving. Eén van die manieren om dat te bereiken is het jaarlijkse Hojokamp. Het Hojokamp is ontstaan als oplossing voor jongeren van 13 t/m 25 jaar (die minimaal 1 jaar middelbare school hebben gehad) die behoefte hebben aan informatie over homoseksualiteit en transgenderisme en biedt deze jongeren de mogelijkheid om zichzelf beter te leren kennen.

IMG_0330Activiteiten, teamtalks, workshops, spellen
Tijdens het Hojokamp worden diverse teamtalks en workshops aangeboden om de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers te stimuleren. Bij teamtalks bepalen dejongeren zelf in welke mate ze deelnemen aan de gesprekken. Willen ze eigenlijk niet zoveel over zichzelf vertellen dan leren ze nog veel van andere verhalen. Anderen willen misschien wel graag hun verhaal kwijt, en dat kan natuurlijk ook. Onderwerpen die wij in een gesprek bespreekbaar maken zijn ‘Coming out’ (het uitkomen voor je seksuele geaardheid/gender identiteit), wie ben je zelf, homoseksualiteit/ transgenderisme en je school/werk.

Daarnaast zijn er diverse workshops waarbij op een luchtige en speelse manier allerlei onderwerpen aan bod komen zoals bijvoorbeeld een voorstelling over homoseksualiteit op school/werk, leuke spellen over seksualiteit en er zijn ouders te gast die vertellen hoe zij omgaan met de homoseksualiteit/transgenderisme van hun zoon of dochter. Op een ander kamp zal het niet zo snel mogelijk zijn om dergelijke persoonlijke en soms lastige onderwerpen bespreekbaar te maken.

Het bijzondere aan het Hojokamp is dat iedereen zich geaccepteerd en begrepen voelt omdat iedereen ongeveer hetzelfde mee (heeft ge)maakt en dat schept al vrij snel een band van vertrouwen.

Maar, gelukkig gaat het niet de hele dag alleen maar over gevoelens en het leren accepteren van je eigen identiteit. Er is natuurlijk ook ruimte voor de nodige ontspanning. Hierbij kan gedacht worden aan een speurtocht, een bonte avond, een waterzeskamp en nog vele andere sportieve en uitdagende spellen.

Wie, Wat, Waar en Wanneer?
De 15e editie van het Hojokamp is van maandag 8 augustus t/m zondag 13 augustus 2017. Komend jaar gaan we weer naar onze vaste groepsaccommodatie in Noord Brabant.
Een team van 25 vrijwilligers staat voor alle deelnemers dag en nacht klaar en het is hun taak om het kamp leuk, actief en gezellig te maken en ervoor te zorgen dat de jongeren met een hoop bagage aan kennis het kamp weer verlaten. De jongeren worden op de eerste dag in de middag opgehaald op het NS station van Eindhoven, waar ze de laatste dag weer in de middag worden terug gebracht.S_009

In de tussentijd wordt er gezorgd voor een nette accommodatie met voldoende sanitaire voorzieningen en natuurlijk goed eten en drinken.

De jongeren worden ingedeeld in groepen die samen met twee begeleiders het hele kamp beleven. Naast deze begeleiders zijn het organisatieteam, het keukenteam, team ondersteuning en de vertrouwenspersonen het hele kamp beschikbaar. Met de ervaring die wij hebben opgebouwd in de loop der jaren kunnen wij u vertellen dat de jongeren bij ons in goede handen zijn. Op het kamp is de organisatie 24 uur per dag bereikbaar voor noodgevallen. Verder geven wij duidelijk aan deelnemers aan dat seks, drugs en alcohol ten strengste verboden zijn op het Hojokamp.

Al vele jongeren hebben het kamp voor altijd in hun herinneringen omdat ze er veel aan hebben gehad en er met veel plezier aan terugdenken. Ze zijn sterker en zelfverzekerder geworden en daar doet stichting Outway het voor. Neem eens een kijkje tussen de reacties van deelnemers (en vrijwilligers) die al eens mee op Hojokamp zijn geweest.

Een moeder vertelt…
In januari vertelde onze zoon ons dat hij eigenlijk niet wist of hij nu op meisjes of op jongens viel. Hij vertelde dat hij een kamp had gevonden waar hij erg graag heen zou willen. Hij had ons de website gegeven en vroeg ons toestemming om naar dit kamp te gaan. Aanvankelijk opende ik sceptisch de website. Een kamp voor homojongeren… tja wat moest ik daar nu van verwachten. Mijn gedachten dwaalden af naar “roze maandag” op de kermis in Tilburg en de “gay pride”. Wat je als eerste opvalt als je de site opent, is het enthousiasme waarmee de begeleiding over dit kamp praat en alle enthousiaste reacties van oud deelnemers. Het onderdeel “info voor ouders” geeft je als ouder een goed beeld van wat je van het kamp mag verwachten. 60 homojongeren samen op een kamp waarin allerlei activiteiten georganiseerd worden om de persoonlijke ontwikkeling van de jongeren te stimuleren. Een supergoed initiatief om homojongeren de kans te geven zichzelf te ontdekken, hun verhalen kwijt te kunnen en dat alles met gelijkgestemden.

In augustus is onze zoon naar het Hojokamp geweest. Niet alleen heeft hij ‘t erg naar zijn zin gehad, maar ook werd hem na die week duidelijk wie hij was. Hij kwam dan ook na een week als herboren naar huis. Vol enthousiasme vertelde hij over het kamp en over de vele vrienden die hij er had gemaakt. Hij was in die week niet alleen veel over zichzelf te weten gekomen maar ook over allerlei onderwerpen die van belang zijn voor homojongeren (zoals info over aids, hiv etc). Het Hojokamp heeft de afgelopen jaren veel jongeren geholpen. Zoals gezegd een supergoed initiatief. Er is echt nagedacht over de inhoud van het kamp en dat alles georganiseerd door vrijwilligers. Persoonlijk vind ik dat de organisatie van het Hojokamp een lintje verdient.

Kijk op de reactiepagina voor meer reacties van deelnemers, ouders en vrijwilligers.

Wilt u meer informatie?
Zijn er nog onduidelijkheden over het kamp dan kunt u verder op deze website een kijkje nemen. Kijk bijvoorbeeld eens bij het kopje media waar enkele radioreportages en krantenartikelen te vinden zijn. Daarnaast is op deze site van Stichting Outway ook specifieke informatie te vinden over homoseksualiteit en wat de stichting nu precies doet en waarom.

U kunt ook contact opnemen met het organisatieteam van het Hojokamp via e-mail of via telefoonnummer 06-25 26 89 41. Wij staan u graag te woord.

Geef uw kind de kans om dit mee te maken!