FAQ

– Wat is de leeftijd van de jongeren die meegaan?
– Hoeveel meiden, jongens en transgenders gaan er mee?
– Wanneer zit het kamp vol?
– Ik durf niet goed mee, maar het lijkt me wel gaaf, wat kan ik doen?
– Ik ben niet uit de kast, kan ik dan mee? Moeten mijn ouders weten dat ik op kamp ga?
– Ik durf niet om een handtekening te vragen bij mijn ouders, kan ik dat anders oplossen?
– Ik ben al volledig uit de kast. Is het Hojokamp nog iets voor mij?
– Ik ben maar alleen, is dat erg?
– Ik ben niet zo’n kamp-mens, ga ik niet verschrikkelijk uit de toon vallen?
– Hoe ziet het programma er uit?
– Kan ik kiezen bij wie ik in de groep kom?
– Bij wie kan ik mijn verhaal kwijt op het kamp?
– Hoe zijn de slaapzalen? Hoe worden deze ingedeeld?
– Wat moet ik meenemen op kamp?
– Kan ik met eigen vervoer naar het kamp komen?
– Ik heb een (vegetarisch) dieet, is dat een probleem?
– Ik heb een handicap, kan ik dan ook mee?
– Waarom is seks, drugs en alcohol verboden?
– Ik ben al eens mee geweest op Hojokamp, maar wil graag nog een keertje mee, kan dat?
– Hoe zit het met betalen?
– Kan ik nog annuleren?
– Ik wil absoluut niet in de media, dat kan toch wel? Kom ik op tv of in de krant?
– Mogen mijn ouders of vrienden komen kijken op het Hojokamp?
– Mijn zoon of dochter wil mee, kan ik iemand spreken van de organisatie?
– Ik zou graag meewillen als vrijwilliger, kan dat?
– Ik ben (misschien) transseksueel, is het Hojokamp dan iets voor mij?


Wat is de leeftijd van de jongeren die meegaan?
We hanteren een minimumleeftijd van 13 en maximumleeftijd van 25 jaar. De gemiddelde leeftijd op het kamp is ongeveer 18 jaar. Maar dit is elk jaar wel een beetje anders, want het hangt af van wie zich opgeven.  Gaat dit dan wel samen denk je? Natuurlijk kan dat. Iedereen kan wat van elkaar leren op het kamp en alle activiteiten worden met de hele groep of jouw team gedaan. Ga er maar vanuit dat er in je groepje altijd wel iemand zit die ongeveer dezelfde leeftijd heeft als jij.
Top

Hoeveel meiden, jongens en transgenders gaan er mee op Hojokamp?
Als we kijken naar de afgelopen jaren zien we dat de verdeling tussen jongens en meiden ongeveer gelijk is, dus 50/50. Ook vinden steeds meer transgenders het Hojokamp. Gemiddeld is iets minder dan een kwart van alle deelnemers transgender.
Top

Wanneer zit het kamp vol?
Er kunnen rond de 72 jongeren mee. We kunnen vooraf niet inschatten wanneer het Hojokamp exact vol is, dus geef je maar meteen op als je mee wilt dan ben je zeker op tijd. Op de sites van het Hojokamp en stichting Outway kun je volgen hoeveel procent het Hojokamp vol is, dus hou dat goed in de gaten als je je nog niet meteen wilt opgeven.
Top

Ik durf niet goed mee, maar het lijkt me wel gaaf, wat kan ik doen?
Dat is een knap lastige situatie. Dat kunnen wij en vele oud deelnemers zich ook voorstellen, wij hebben ook ooit op hetzelfde punt gestaan. Ga eens bij jezelf na waarom jij graag mee op Hojokamp wilt en bedenk eens wat jij er leuk aan vindt, maar bedenk ook wat je misschien minder leuk zal vinden.

Je kunt het er misschien wel met IMG_0182iemand anders over hebben. Kijk eens tussen de reacties van de jongeren die al eens mee geweest zijn, en als je nog vragen hebt kun je ze altijd stellen. Maar wacht niet te lang, want als het kamp vol is, is het ook echt vol en moet je misschien wel een jaar wachten! Neem rustig de tijd, maar houd de aanmeldingsmeter wel in de gaten!
Top


Ik ben nog niet uit de kast, kan ik dan mee? Moeten mijn ouders weten dat ik op kamp ga?
Het is belangrijk dat je ouders, familie of vrienden weten waar jij die week in augustus uithangt. Je kunt je ouders bijvoorbeeld deze website laten zien, er is zelfs een speciaal gedeelte voor je ouders op deze website. Maar als je nog niet uit de kast bent is het misschien lastig om thuis te vertellen waar je naar toe gaat. Ben je onder de 16 jaar, dan zijn wij verplicht om jouw ouders/verzorgers op de hoogte te brengen dat je een week op kamp bent. Dit doen we door voorafgaand aan het kamp telefonisch contact op te nemen met een van hen. Wij zullen ook altijd vragen naar een noodtelefoonnummer mochten we dat nodig hebben. Misschien zit je wel in een lastige situatie op deze manier, maar het is gewoon verplicht. Je kunt altijd contact opnemen met de organisatie, dan kunnen we samen op zoek gaan naar een oplossing!

Top

Ik durf niet om een handtekening te vragen bij mijn ouders, kan ik dat anders oplossen?
Vanaf 16 jaar heb je officieel genoeg aan je eigen handtekening. Maar het is natuurlijk wel een goed idee om aan je ouders, vrienden of familie te laten weten waar je naar toe bent. Wij hebben ook een noodnummer nodig waar wij iemand uit jouw omgeving op kunnen bereiken. Ben je onder de 16 jaar, dan heb je toestemming nodig van een meerderjarige die op dat moment ‘verantwoordelijk’ voor je is, dit is bij voorkeur je ouders. Mocht dit niet lukken, laat het even weten, dan kijken we samen of we een oplossing kunnen vinden.
Top

Ik ben al volledig uit de kast. Is het Hojokamp nog iets voor mij?
Elk jaar gaan er op het Hojokamp veel verschillende mensen mee. De ene weet helemaal niet of hij/ zij nu homo, lesbisch, bi of transgender is, en de ander weet het al jaren. Misschien ben je jong of je bent al wat ouder. Sommige zijn al uit de kast en anderen nog lang niet. Maar jullie hebben allemaal één ding gemeen: Jullie hebben allemaal ongeveer hetzelfde meegemaakt of gaan dat misschien nog meemaken. Elke situatie is weer anders en iedereen gaat met een ander doel op Hojokamp. Misschien wel om contacten te leggen met andere jongeren, erachter te komen wie je zelf bent, hoe je met je omgeving om kan gaan of…
Top

Ik ben maar alleen, is dat erg?
Eigenlijk is iedereen ‘alleen’ op het kamp. Maar samen zijn we één groep, dus dan ben je
niet alleen! Wij weten ook dat die drempel misschien wel heel hoog is, maar als je 10 minuten op het kamp bent is die drempel weg. Zie het als een gezonde spanning, net als voor een sollicitatiegesprek of een proefwerk. Op het kamp hoef je nooit alleen te ziIMG_0244jn, je kunt altijd wel bij iemand terecht. Niet alleen bij andere deelnemers maar ook zeker bij je teambegeleiders, vertrouwenspersonen of iemand anders van de vrijwilligers. Wij staan 24 uur per dag voor je klaar! Op de reactiepagina kun je lezen hoe eerdere deelnemers het kamp ervaren hebben.
Top

Ik ben niet zo’n kamp-mens, ga ik niet verschrikkelijk uit de toon vallen?
We hebben een zeer gevarieerd programma maar ongetwijfeld zullen er activiteiten zijn die niet helemaal jouw ding zijn. Je kunt nu eenmaal niet alles even leuk vinden! We zorgen voor veel variatie en een goede combinatie tussen de workshops/ teamtalks, activiteiten, entertainment en vrije tijd. We verwachten wel van je dat je het hele programma mee doet. Er is voor ieder wat wils te vinden op het kamp. Het Hojokamp is vooral wat jij er zelf van maakt.
Top

Hoe ziet het programma er uit? 
Wat we precies gaan doen gedurende de week is een verrassing. We zorgen voor een goede combinatie van workshops, teamtalks afgewisseld met sport, spel en entertainment. We gaan ervan uit dat iedereen mee doet aan alle activiteiten, maar er zal ook vrije tijd overblijven waar je lekker kan doen wat je zelf wil.
Top

Kan ik kiezen bij wie ik in de groep kom?
Hoe worden de groepen verdeeld? De groepjes worden door de organisatie samengesteld. We zorgen voor een goede verdeling tussen het aantal jongens en meisjes. Daarnaast proberen we ervoor te zorgen dat er in jouw groepje nog meer jongeren zitten in dezelfde leeftijdscategorie, maar er zullen vast ook jongere of oudere deelnemers in je team zitten. Om het voor ons ook een beetje makkelijker te maken kun je daarom niet kiezen bij wie je in het groepje komt, als je überhaupt al iemand kent die ook mee gaat.
Top

Bij wie kan ik mijn verhaal kwijt op het kamp?IMG_0137
Op het kamp kun je in je team allerlei dingen bespreken. Maar praat je liever met iemand individueel dan kan dit altijd. Misschien is er wel een groepsgenootje waar je je verhaal kwijt kunt. Wil je liever met je groepsbegeleiders praten dan kan dat ook, of stap op een van de andere vrijwilligers of vertrouwenspersonen af. Wij staan dag en nacht, 24 uur, voor je klaar!
Top

Hoe zijn de slaapzalen? Hoe worden deze ingedeeld?
Op de meeste dagen is het programma rond 23.00 uur afgelopen, verwachten we dat je om 24.00 uur naar bed gaat en dat er nachtrust is tot 07.00 uur. Het kamp kost veel energie, daarom is het belangrijk om goed te slapen, anders ben je misschien wel de hele week chagrijnig en dat is ook niet gezellig. In de slaapzalen staan goede stapelbedden waar wij naamkaartjes bij plaatsen. Iedereen ligt door elkaar: meiden en jongens, jong en oud. Je ligt niet per team op een slaapzaal. Neem wel even een kussensloop, onderlaken en deken of slaapzak mee, maar dat staat straks ook allemaal in je kampboekje.
Top

Wat moet ik meenemen op kamp?
Als je hebt betaald, ontvang je een paar weken voor het kamp een kampboekje per mail met alle relevante informatie. In het kampboekje staat informatie over hoe laat je waar moet zijn, wat je mee moet nemen, wie de vrijwilligers zijn, informatie voor de thuisblijvers, de huisregels en alvast een tipje van de sluier over het programma en thema.
Top

Kan ik met eigen vervoer naar het kamp komen?
De eerste kampdag verzamelen we iedereen op het centraal station van Eindhoven. Aan het einde van het kamp kom je hier ook weer terug. Het is niet mogelijk om op eigen gelegenheid naar de kamplocatie te komen, hier is namelijk geen plaats voor het parkeren van auto’s. Daarnaast mis je al een gezellige kennismaking op het station en in de bus als je hier niet bij bent.
Top

Ik heb een (vegetarisch) dieet, is dat een probleem?
Het keukenteam draait al enkele jaren mee op het Hojokamp en hebben allen ervaring in de keuken. We proberen elk jaar een lekker gevarieerd en bijzonder menu op tafel te zetten. Hierbij proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met een dieet of allergie
IMG_0890die je hebt. Maar helaas is dat niet altijd mogelijk omdat we voor heel veel mensen koken. Een vegetarisch dieet is geen probleem, dat is altijd wel mogelijk. Op het inschrijfformulier kun je invullen of je een bepaald dieet volgt of je misschien ergens allergisch voor bent. Het keukenteam zal dan contact met je opnemen, en kijken wat we voor je kunnen doen.
Top

Ik heb een handicap, kan ik dan ook mee?
Op deze vraag kunnen wij geen pasklaar antwoord geven. Stichting Outway is gespecialiseerd in hulpverlening aan homoseksuele en transgender jongeren en hun omgeving. Helaas zijn wij beperkt in onze professionaliteit met betrekking tot andere hulpverlening. Natuurlijk kun je altijd contact opnemen met de organisatie om je persoonlijke situatie te bespreken. Dan kunnen we samen kijken of deelname aan het Hojokamp een verstandige beslissing is.
Top

Waarom is seks, drugs en alcohol verboden?
Het lijkt heel kinderachtig maar dit is allemaal verboden op het kamp. In ieder geval is het kamp is zeker niet bedoeld voor jongeren die uit zijn op avontuurtjes of denken een paar jongens of meiden te kunnen scoren. Vind je toevallig iemand leuk op het kamp dan vinden wij dat je best een paar dagen kunt wachten. Deze regel geldt ook als je samen met je vriendje of vriendinnetje komt. Daarnaast zijn alle vormen van drugs en alcohol ook verboden omdat er minderjarigen meegaan die al het bovengenoemde volgens de wet niet mogen. Wij vinden dat iedereen gelijk is op het Hojokamp en trekken hierin dan ook één lijn. Iedereen die zich niet aan deze regels houdt verzoeken wij direct het kamp te verlaten zonder teruggave van het deelnamegeld en vergoeding van eventuele andere kosten.
Top

Ik ben al eens mee geweest op Hojokamp, maar wil graag nog een keertje mee, kan dat?
Je kunt helaas maar 1 keer mee op het reguliere Hojokamp. We willen graag zoveel mogelijk jongeren deze ervaring meegeven, daarom kun je maar één keer met ons mee! Zo zijn er elke keer weer 72 jongeren die deze unieke week mogen beleven. Wel zijn er nog andere activiteiten van Stichting Outway waar je je voor op kunt geven zoals dagactiviteiten of het vervolg op het gewone Hojokamp wat eens in de 2 jaar wordt georganiseerd, het zogenaamde Hojokamp 2.0. Dit wordt afgewisseld met het Hojoweekend, waar je ook welkom bent.
Top

Hoe zit het met betalen?
Als je je inschrijfformulier hebt opgestuurd ontvang je van ons een email met de bevestiging daarvan. Bij deze bevestiging zit ook het verzoek om alvast de aanbetaling te voldoen. Het restantbedrag mag je later over maken, maar hierover krijg je dan nog bericht. Heb je niet aan je betaling voldaan dan krijg je daar bericht over. Kun jij het bedrag niet zomaar ophoesten, geen nood, laat het ons weten en we kijken of we er samen een mouw aan kunnen passen. Kijk voor de bedragen even in de voorwaarden.
Top

Kan ik nog annuleren?
Ja, dat kan. Maar denk goed na voor je annuleert, want als je dat hebt gedaan wordt jouw plaats vaak meteen weer aan iemand anders gegeven. Als je de (aan)betaling al hebt voldaan kun je in de voorwaarden vinden of jij nog recht hebt op teruggave (van een deel) van je deelnamegeld.
Top

Ik wil absoluut niet in de media, dat kan toch wel? Kom ik op tv of in de krant?
Ieder jaar wordt als onderdeel van de organisatie van het Hojokamp een mediaplanning gemaakt. Of er überhaupt media aandacht komt is steeds maar weer de vraag. Een interview of artikel zorgt voor positieve aandacht voor het kamp, zodat iedereen te weten komt dat we er zijn en wat wij voor jongeren kunnen betekenen. Maar we vinden het erg belangrijk dat de media alleen in contact komen met jongeren die IMG_0567dat zelf willen. Het Hojokamp is er voor de jongeren en niet voor de media, dat houden we goed in de gaten. Op het inschrijfformulier vind je een vraag of jij het erg vindt om eventueel in de media te komen. Als jij aangeeft dat je absoluut niet in de krant, op tv of op de radio wil, dan respecteren wij dit en zorgen wij ervoor dat dit absoluut niet gebeurt! Dus maak je daar maar geen zorgen om!
Top

Mogen mijn ouders of vrienden komen kijken op het Hojokamp?
Op het Hojokamp is er geen speciale dag waar vrienden, familie of ouders kunnen komen kijken. Het is ook niet mogelijk om gewoon even langs te komen, want dan komen er steeds ‘vreemde’ mensen op het kamp, en dat komt vaak niet goed uit. Na het kamp heb je allerlei verhalen en leuke foto’s om te laten zien hoe leuk je het op het Hojokamp hebt gehad, daar heb je je ouders, vrienden of familie niet voor nodig!
Top

Mijn zoon of dochter wil mee, kan ik iemand spreken van de organisatie?
Natuurlijk kan dat. Zelf zouden wij ook graag willen weten met wie een zoon of dochter een hele week mee gaat. Alle jongeren zijn bij ons in goede handen, we weten goed waar wij als organisatie mee bezig zijn. Op deze website is ook een gedeelte speciaal voor ouders, neem hier eens een kijkje. Hebt u nog vragen of wilt u een afspraak maken om eens kennis te maken, dan kunt u altijd contact opnemen met de vrijwilligers van Stichting Outway op telefoonnummer 06-25 26 89 41, 040-30 31 721 of per e-mail.
Top

Ik zou graag meewillen als vrijwilliger, kan dat?
Elk jaar zijn er ongeveer 25 vrijwilligers nodig op het Hojokamp. Keukenpersoneel, begeleiders, organisatie, vertrouwenspersonen en activiteitenbegeleiders gaan allemaal mee op kamp. Alle vrijwilligers die meehelpen op het Hojokamp zijn vrijwilliger van Stichting Outway. Maar het Hojokamp is niet het enige wat deze stichting doet, er worden nog veel meer dingen gedaan. Lijkt het je leuk om je eigen ideeën, vaardigheden, en gezelligheid hieraan toe te voegen, kijk dan eens of er een vacature voor je bij zit of neem gewoon even contact met ons op.
Top

Ik ben (misschien) transseksueel, is het Hojokamp dan iets voor mij?
Jazeker! Transgenders, of mensen die nog twijfelen over hun gender zijn altijd welkom geweest bij Outway en sinds 2013 zijn we zelfs officieel veranderd van een LGB naar een LGBT organisatie! We kunnen sowieso zeggen dat je niet de eerste bent die meegaat op Hojokamp in een soortgelijke situatie. Het belangrijkste op een Hojokamp is het feit dat je echt jezelf kunt zijn. Omdat de sfeer op kamp erg open, accepterend en begripvol is hoef je niet bang te zijn voor extreme of negatieve reacties. Iedereen heeft respect voor elkaar, anders ben je ook niet welkom! Op het Hojokamp krijg je tijdens de workshops en teamtalks gelegenheid om jezelf verder te ontwikkelen. Deze ontwikkeling gaat in één week als een soort sneltreinvaart. Samen met je begeleiders én je overige teamgenoten heb je het over je persoonlijke situatie. Heb je daarnaast nog behoefte aan een persoonlijk gesprek, dan staan je begeleiders of de vertrouwenspersonen voor je klaar.
Top