Eind v/d maand blog: november

Het is weer december, de maand van Sinterklaas, Kerst en het oud op nieuw. Dit kan natuurlijk maar één ding betekenen: de eind van de maand blog! Afgelopen november waren er verschillende nieuwtjes in de LHBT-wereld. Zo mogen homoseksuele koppels in Ierland trouwen, start minister Plasterk een onderzoek naar het verbieden van transgenderdiscriminatie en lijkt er een doorbraak te zijn in de behandeling van HIV! Meer weten? Snel verder lezen!

Eerste homohuwelijk in Ierland
Op 17 november was het voor Richard Dowling en Cormac Collogly eindelijk zo ver: zij traden als eerste homokoppel in Ierland in het huwelijksbootje. Na 12 jaar een relatie te hebben mochten ook zij eindelijk in Ierland trouwen, terwijl ze zich al een aantal jaar in Spanje hadden verloofd.

Sinds de meerderheid van de Ieren tijdens een referendum in mei vóór het homohuwelijkhomohuwelijk-Ierlandstemden is het ook in Ierland mogelijk voor homoseksuele koppels om te trouwen. Toch is niet iedereen blij met het homohuwelijk in Ierland, zo stemde het parlement in Noord-Ierland tegen het homohuwelijk terwijl de meerderheid van de Noord-Ierse bevolking er geen problemen mee heeft.

Onderzoek verbod transgenderdiscriminatie Plasterk
Minister Ronald Plasterk gaat een onderzoek starten wat betrekking heeft op een verbod op transgenderdiscriminatie. De resultaten van dit onderzoek zullen rond de kerst aan de Tweede Kamer voorgelegd worden. Dit schrijft hij in een brief naar het COC, nadat de laatstgenoemde organisatie hem een brief schreef betreft zo’n verbod. Aanleiding tot deze brief van het COC was een rapport van Transgender Netwerk Nederland over de veelvoorkomende discriminatie van en het geweld tegen transgenders.

De minister schrijft aan het COC dat hij rond kerst een plan zal schetsen om tot een wetswijziging te komen. Hierbij betrekt hij ervaringen uit het buitenland, aangezien diverse Europese landen al wél een wettelijk verbod op transgenderdiscriminatie hebben. Momenteel is er in Nederland geen enkele wet die transgenderdiscriminatie expliciet verbied.

Winfried_-websiteHomoseksuele NOS presentator
Goed nieuws voor Winfried Baijens! Naast het presenteren van het ochtendjournaal op Radio 1 zal deze nieuwslezer, bekend van o.a. het presenteren van het jeugdjournaal , binnenkort een vast gezicht worden bij het NOS journaal.

Baijens is openlijk homoseksueel en zet zich vaker in voor de LHBT samenleving wanneer het een groter belang behartigt. Zo schreef hij zich in 2012 uit bij de rooms-katholieke kerk n.a.v. de kerstspeech van toenmalig paus Benedictus. De voormalig paus stelde in zijn speech dat homoseksuelen “de essentie van het menselijke wezen vernietigen”.

Tweemaal maandelijkse injectie moeten dagelijkse hiv-remmende pillen vervangen
Nog steeds is HIV een van de meest voorkomende soa’s bij homoseksuele mannen. Er bestaat al een behandeling die de zogenoemde ‘viral-load’ kan afremmen waardoor het niet tot nauwelijks mogelijk is iemand anders te besmetten met het HIV-virus. Deze behandeling vergt dat de drager van dit virus elke dag een cocktail van pillen in moet nemen, wellicht voor de rest van zijn of haar leven.

Toch is het mogelijk dat er binnen enkele jaren een alternatief is voor die cocktail. Uit een nieuwe klinische test door Johnson & Johnson en GlaxoSmithKline blijkt dat een tweemaandelijkse injectie de dagelijkse inname van medicijnen kan vervangen.

Paul Stoffels, hoofd van de farmaceutische tak van Johnson & Johnson, meent dat de combinatie van rolpivirine en cabotegravir de manier waarop er tegen HIV gestreden wordt drastisch kan veranderen. De injecties zouden al vanaf 2020 op de markt kunnen komen, mits de testresultaten uit de test bevestigd worden.

Obama op cover OUT magazineocoverlo
Het Amerikaanse LHBT-medium OUT magazine heeft president Obama uitgeroepen tot ‘Ally of the year’, een eretitel voor een hetero die het meest voor de LHBT-gemeenschap heeft betekend van afgelopen jaar. Dit heeft Obama o.a. te danken aan het legaliseren van het homohuwelijk in alle staten dit jaar.

This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.

Reageren