India erkent transgenders als derde geslacht

India erkent vanaf nu transgenders. Het Hooggerechtshof heeft bepaald dat iedereen het recht heeft om een geslacht te kiezen en dat transgenders moeten worden erkend als derde geslacht.

India telt naar schatting twee miljoen transgenders, in India aangeduid als hijra (eunuch). Ze leven vaak geïsoleerd en in armoede. Ze verdienen hun geld vaak met zang, dans, bedelen en prostitutie. Transgenders krijgen regelmatig te maken met discriminatie, aldus mensenrechtenorganisaties. Soms worden ze zelfs in ziekenhuizen geweigerd.

Op officiële papieren moesten transgenders tot nu toe kiezen tussen man of vrouw. Daar komt nu een derde categorie bij. Volgens het hof moeten transgenders dezelfde rechten als iedereen hebben en druist het dus in tegen de grondwet, als autoriteiten de transgenders die grondrechten te onthouden.

De rechters vragen de overheid om transgenders te behandelen als andere minderheden, die te boek staan als ‘sociaal en economisch slechter eraan toe’ en maatregelen te nemen om ze aan werk en opleidingen te helpen. Ook moet de overheid werken aan begrip voor het derde geslacht en ervoor zorgen dat ze toegang tot medische zorg en voorzieningen als toiletten hebben.

Bij de Indiase verkiezingen die onlangs begonnen, konden transgenders zich voor het eerst registreren onder het kopje ‘anders’. Daar hebben zo’n 28.000 kiezers gebruik van gemaakt.

(Bron: gayblog.nl)

This entry was posted in Nieuws and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Reageren