VN-chef: Homodiscriminatie Spelen uit den boze

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft in Sotsji een fel betoog gehouden tegen discriminatie op basis van iemands seksuele oriëntatie. Het was de eerste keer dat een VN-chef tot het Internationaal Olympische Comité sprak.

“We moeten allemaal onze stem verheffen tegen aanvallen op mensen met lesbische, homoseksuele, biseksuele, transseksuele of transgender oriëntatie. We moeten ons verzetten tegen de arrestaties, gevangenhouding en discriminerende beperkingen waar ze mee geconfronteerd worden”, zei Ban Ki-moon.

IOC-beginselen
Ban herinnerde er ook aan dat in de beginselen van het Internationaal Olympisch Comité staat verankerd dat de organisatie tegen discriminatie is. En sport heeft volgens de VN-chef de kracht om mensenrechten te bevorderen. De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), Thomas Bach, dankte Ban voor zijn inspirerende rede.

In Sotsji beginnen morgen de Olympische Winterspelen. Rond dit prestige-object van de Russische president Vladimir Poetin is vooral in het Westen veel kritiek losgebarsten op een wet die Poetins regering heeft afgekondigd tegen het bevorderen van ‘niet-traditionele seksuele verhoudingen ten overstaan van minderjarigen’.

Nederlandse delegatie
Poetin heeft herhaaldelijk betoogd dat homoseksuelen niet worden gediscrimineerd in zijn land en dat de wetgeving enkel beoogt kinderen te beschermen.

Een aantal wereldleiders komt niet naar de plechtige opening van de Spelen, wat wordt uitgelegd als kritiek op Poetins ‘antihomowet’. De zware Nederlandse delegatie met onder anderen het koninklijk paar en de premier heeft tot kritiek geleid in Nederland. Poetins woordvoerder Peskov prees in een Russische krant de komst van die delegatie.

(Bron: RTL Nieuws / ANP)

This entry was posted in Nieuws and tagged , , . Bookmark the permalink.

Reageren