Voormalige topvoetballer uit de kast

De topvoetballer Thomas Hitzlsperger is vier maanden nadat hij gestopt is met profvoetbal uit de kast gekomen. De voormalige profvoetballer doet zijn coming out in een groot interview in het Duitse blad Die Zeit.

Thomas Hitzlsperger (31) is met zijn coming out op slag de meest prominente profvoetballer die bekend maakt homoseksueel te zijn. Hitzelperger – bijnaam Der Hammer, vanwege zijn verwoestende linkerbeen – speelde 51 keer in het Duitse nationale elftal (2004-2010) en stond als prof onder contract bij Aston Villa, VfB Stuttgart, Lazio Roma, VfL Wolfsburg en Everton. Vanwege aanhoudende blessures heeft Hitzlsperger september jl. besloten om zijn profcarrière te beëindigen.

“Ik spreek me nu uit over mijn homoseksualiteit, omdat ik de discussie over homoseksualiteit onder profsporters wil bevorderen”, zegt Hitzlsperger in Die Zeit. “In Engeland, Duitsland en Italië is homoseksualiteit geen serieus thema – in elk geval niet in de kleedkamers”.

“Voetbal is een keiharde sport – strijd, passie en de wil om te winnen zijn daarin onverbrekelijk met elkaar verbonden”, zegt Hitzlsperger. “Daar passen de clichés dat velen over homoseksuelen hebben van verwijfde en zwakke mietjes niet bij.”

Hitzlsperger zegt dat hij zich nooit voor zijn seksuele gerichtheid geschaamd heeft, maar zich wel vaak geërgerd heeft aan de manier waarop in het voetbal met homoseksualiteit wordt omgegaan. Zo is het voor Hitzlsperger niet altijd makkelijk geweest om de grappen van zijn medespelers over homo’s te verdragen. Die liet hij meestal onweersproken ‘zolang het min of meer goede grappen waren of het geklets over homo’s niet ronduit beledigend waren’.

Momenteel werkt Hitzlsperger als sportcolumnist voor Die Zeit, waarvoor hij stukken schrijft over sport en maatschappelijk relevante kwesties, waaronder ook homoseksualiteit. Mede daarom is Hitzlsperger in een interview in dit blad uit de kast gekomen.

Thomas Hitzlsperger is pas de vierde profvoetballer die uit de kast komt. De eerste was de Britse voetballer Justin Fashanu in 1990. Meer recent kwamen de Zweedse voetballer Anton Hysén (2012) en de Amerikaan Robbie Rogers (2013) uit de kast.

[Bron: Die Zeit en coc.nl )

This entry was posted in Nieuws and tagged , , . Bookmark the permalink.

Reageren