Update Sotsji

Rutte wil Poetin spreken over homorechten tijdens Spelen

Premier Rutte wil tijdens de Olympische Spelen met de Russische president Vladimir Poetin spreken over de homorechten. Rutte zal ter plaatse ook spreken met lesbiennes, homo’s, transgenders en biseksuelen en hun rechten in Rusland.

Dat zei Rutte vandaag in de Tweede Kamer. Na het kabinetsbesluit van afgelopen vrijdag kwam er veel kritiek op de zwaarte van de delegatie, van oppositiepartijen in de Tweede Kamer, maar ook van VVD-prominent Neelie Kroes en van PvdA-leider Diederik Samsom.

Dillema
Rutte had de commotie wel verwacht en vindt het geen probleem dat hij en Samsom hierover van mening verschillen.

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zegt vandaag dat hij de kritiek begrijpt en snapt dat mensen er moeite mee hebben. Hij gaf toe dat het kabinetsbesluit een dilemma was. Rutte zei eerder dat hij geen seconde had getwijfeld aan het besluit.

‘Geheime deal: hoge delegatie naar Sotsji, gevangenen vrij’

Het kabinet zou hebben beloofd een hoge delegatie naar de Olympische Spelen te sturen in ruil voor een soepele behandeling van de gevangen Greenpeace-activisten. Het CDA eist opheldering.

Volgens NRC Handelsblad heeft Rutte al in oktober tegen president Vladimir Poetin gezegd dat Nederland een hoge delegatie naar Sotsji zou sturen. Hij wilde daarmee volgens de krant doelbewust een beter klimaat bij de Russen scheppen, om ze tot soepelheid te bewegen in de zaak van de gevangen milieuactivisten. Het kabinet ontkent dat.

Geheime deal
“Het CDA is zeer verbaasd over dit bericht. We willen graag opheldering van de minister-president of er inderdaad sprake is van een geheime deal, en of er in internationaal verband nog meer toegezegd is”, zegt Kamerlid Hanke Bruins Slot.

Op 8 november herhaalde minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken tijdens een bezoek aan Moskou de toezegging, schrijft NRC. Een woordvoerder van Timmermans zegt dat er geen deal is geweest en dat Timmermans niets heeft aangekondigd over de delegatie voor de Winterspelen tijdens het gesprek met Sergej Lavrov.

Maar een ingewijde in Den Haag bevestigt het verhaal van de NRC. Vrijdag kondigde de premier aan dat naast hijzelf ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister Edith Schippers van Sport naar Sotsji gaan.

Rutte ontkent geheime deal over Sotsji

Volgens premier Rutte stuurt Nederland niet de zware afvaardiging naar de Olympische Spelen in Sotsji, omdat dat goed zou zijn geweest voor de Greenpeace-activisten in Rusland.

Dat zei Rutte tijdens het wekelijkse Vragenuurtje, waar D66-Kamerlid Sjoerdsma wilde weten wat er klopte van de berichtgeving eerder deze week. NRC Handelsblad stelde gisteren dat Nederland toe heeft gezegd op hoog politiek niveau aanwezig te zijn bij de Spelen, in de hoop de vrijlating van de in september opgepakte activisten te bespoedigen.

De premier benadrukte dat de minister-president en de minister van Sport eigenlijk altijd Nederland hebben vertegenwoordigd, ook bij eerdere Olympische Spelen. Dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima nu ook gaan, komt volgens de premier alleen maar omdat de koning is uitgenodigd door het IOC, waar hij erelid van is.

(Bron rtlnieuws.nl)

This entry was posted in Nieuws and tagged , , . Bookmark the permalink.

Reageren