Koning Willem-Alexander en premier Rutte naar Sotsji

news_sochiKoning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte gaan naar de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji. Nederland wijkt daarmee af van landen als Duitsland, de VS en Frankrijk. Die landen besloten hun regeringsleider of staatshoofd niet te sturen.

Ook minister Edith Schippers (Sport) gaat naar het evenement in februari. Premier Mark Rutte maakte dat bekend na de wekelijkse ministerraad.

“Wij zien niets in een boycot. We denken dat het beter is de dialoog aan te gaan. We hebben herhaaldelijk zorgen geuit over de mensenrechtensituatie in Rusland en we zullen dat blijven doen”, zei Rutte, die erop wees dat Willem-Alexander erelid is van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

In de Kamer wilde bijvoorbeeld de SP dat Nederland de Spelen zou boycotten. De VVD wilde juist dat zowel Rutte als koning Willem-Alexander gaat. Rutte zei dat hij in eerste instantie gaat om de Nederlandse sporters aan te moedigen, maar dat hij waar mogelijk ook politieke gesprekken zal voeren.

COC

De voorzitter van COC Nederland is ‘verbijsterd en diep, diep teleurgesteld’ dat koning Willem-Alexander en premier Rutte naar de Olympische Spelen in Sotsji zullen gaan.

“Ten eerste omdat het kabinet de Russische lesbiennes, homo’s, transgenders en biseksuelen in de kou laat staan. Die hadden opgeroepen om een duidelijk signaal te geven en niet de hoogste vertegenwoordigers te sturen”, zegt voorzitter Tanja Ineke.

“Ten tweede omdat Nederland normaal altijd voorop loopt als het aankomt op homorechten en nu sluiten we niet eens achteraan achter Frankrijk, de VS en andere landen”, vervolgt Ineke, die zegt te hopen dat de Tweede Kamer hier nog een stokje voor steekt.

D66

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma begrijpt niet dat de koning en de premier naar Sotsji worden gestuurd. “De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en België, kortom al onze bondgenoten gaan niet op het hoogste niveau naar Sotsji. Dan snap ik niet dat het Nederlands kabinet uit de pas wil lopen.”

“Premier Rutte moet naar de groothertog van Luxemburg verwijzen om duidelijk te maken dat ook sommige andere landen net als wij op het hoogste niveau gaan.”

Sjoerdsma geeft aan het prima te hebben gevonden als de ministers Timmermans en Schippers waren afgereist, ‘voor een dialoog met Rusland over mensenrechten en niet te veel franje verder’.

“Het kabinet kiest ervoor om onze koning te sturen. Hij is weliswaar erelid van het IOC maar, mag ik hopen, toch in eerste instantie onze kóning. We lopen uit de pas en als Tweede Kamer ga je dit helaas nooit meer terugdraaien.”

Neelie Kroes

Neelie Kroes schaart zich in de rij critici over de topzware delegatie van ons land die naar de Winterspelen in Sotsji gaan. ‘Het had best een onsje minder gekund’, zei het prominente VVD-lid en Europees commissaris zondag in het tv-programma WNL. ‘Een zware delegatie kan niet’, vond Kroes. Nederland had het voorbeeld van andere landen moeten volgen, uit protest tegen onder meer de manier waarop met roze Russen wordt omgegaan.

(Bron: RTL Nieuws / ANP)

This entry was posted in Nieuws and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Reageren