Homokorting voor Sotsji

Ook sponsoren beginnen zich aan de vooravond van de Olympische winterspelen in Sotsji te mengen in het mensenrechten- en homodebat in Rusland. Vliegtouroperator Corendon, sponsor van de gelijknamige Nederlandse schaatsploeg, biedt opeens stevige korting aan voor een vliegreis naar het sportevenement.

Directeur Atilay Uslu bood gisteren in een interview op BNR Nieuwsradio 50 procent korting aan voor homo’s of mensen die tijdens de Spelen tegen homodiscriminatie in Rusland willen protesteren. “Ga met mij heen om te protesteren”, verklaarde hij. “Als je tegen het beleid in Rusland bent, dan moet je gaan. Gewoon vertellen dat je tegen bent.”

Uslu leek niet spontaan een proefballonetje te lanceren. Bij een belletje naar het callcenter van Corendon, werd vrij snel de helft van de prijs afgehaald voor een driedaagse vliegreis met overnachting in Sotsji. Voor een trip van twee personen werd 662,50 euro aangeboden, in plaats van de oorspronkelijke 1325 euro. Bestellen moest wel snel, benadrukte een medewerker van het callcenter, omdat het aantal plaatsen op andere vluchten volgeboekt raken. Er werd geen verdere navraag gedaan naar de achtergrond van de klant.

Het vliegaanbod van Corendon is van betekenis voor het homoprotest in Rusland, omdat het bedrijf met Europees allroundkampioen Jan Blokhuijsen, Marrit Leenstra en Lotte van Beek kans maakt op schaatsmedailles op de Spelen. Corendon pompt jaarlijks ongeveer een miljoen in de schaatssport, liet Uslu los. De Turkse operator overweegt tot de volgende Winterspelen actief te blijven als sponsor van het schaatsteam.

Uslu gelooft niet dat er grote risico’s zijn voor demonstranten tijdens de zwaarbeveiligde Spelen in Rusland, die volgende week vrijdag van start gaan. “Ik had daar niet echt het gevoel dat de politie heel streng is. Je kunt er protesteren”, zei hij over een recent bezoek. Uslu beweerde in het centrum van de stad aan de Zwarte Zee zelfs een homobar gezien te hebben. De zus van de directeur gaat daarbij naar Sotsji om te demonstreren: “Ze draagt een roze sjaal enzo. Zij is zelf geen homo, maar gaat naar Sotsji om voor homo’s te staan en te protesteren.”

(Bron: Metronieuws.nl)

This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.

Reageren