Duitse minister komt uit de kast

Barbara Hendricks, de nieuwe Duitse minister van Milieubescherming, is in een interview uit de kast gekomen. In de Rheinische Post laat de SPD-politica bijna terloops weten dat ze vanwege haar benoeming tot minister de komende jaarwisseling in Berlijn doorbrengt met haar ‘Lebenspartnerin’.

Dat is mogelijk belangrijk politiek feit, omdat LHBT-kwesties – en vooral de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht – de nieuwe Grote Coalitie van CDU/CSU en SPD heftig verdeeld, waardoor er in het coalitieakkoord geen duidelijke afspraken over gemaakt konden worden.

Hendricks maakt met haar coming out het persoonlijke dus politiek. Ze zorgt er in elk geval voor dat minstens één minister ook op grond van eigen ervaringen deelneemt aan beraadslagingen over LHBT-kwesties in het kabinet van bondskanselier Angela Merkel (CDU). Dat ze ook een overtuigd katholiek is, zal mogelijk ook een band scheppen met de voornaamste de tegenstanders van LHBT-kwesties uit de hoek van de overwegend katholieke CSU.

Hendricks heeft zich meermaals uitgesproken voor de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht en is lid van het curatorium van de Magnus Hirschfeld Stichting. Dat ze lesbisch is, was tot nu toe wel een ‘publiek geheim’ binnen de SPD, maar wordt door dit interview pas algemeen bekend.

Dat is een opmerkelijke stap voor Hendricks, omdat zij er altijd voor gekozen heeft haar privéleven zoveel mogelijk af te schermen. Op haar eigen website staat daarover niets te lezen en ook in dit interview noemt ze de naam van haar partner niet.

De 61-jarige Barbara Hendricks is een partijveterane die al tientallen jaren in de SPD-top meedraait. Lid van het partijbestuur, voormalig staatssecretaris van Financiën en al sinds 1994 lid van de Bondsdag.

(Bron: coc.nl)

This entry was posted in Nieuws and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Reageren