COC wil maatregelen tegen wegpesten

news_homofobie1COC wil dat er aanvullende maatregelen komen om geweld tegen lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s) aan te pakken. Daarmee reageert COC Nederland op de situatie in Assen, waar een lesbisch stel uit hun huis is weggepest. Dat besluit maakte het lesbisch stel tegenover RTV Drenthe bekend.

COC Nederland wil dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) discriminatiebestrijding tot officiële prioriteit van politie en Openbaar Ministerie (OM) maakt. Ook wil het COC dat er in elke politieregio een Roze in Blauw-team komt, dat zich specifiek bezighoudt met de bestrijding van LHBT-discriminatie.

Verder pleit het COC er voor dat de gemeente Assen de mogelijkheden onderzoekt om het lesbisch paar een schadevergoeding te bieden. Eerder ontving ook een homopaar uit Utrecht een schadevergoeding van de gemeente nadat zij weggepest waren.

“Het is vreselijk als je je zelfs in je eigen woonomgeving niet beschermd voelt tegen discriminatie”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. ‘Er zijn nu echt snel stevige maatregelen nodig tegen anti-LHBT geweld.”

COC Nederland sprak vandaag met de slachtoffers, Lambertha Penning en Jannie Donker.

Ze kregen het afgelopen half jaar te maken met ingegooide ramen, een schutting die kapot werd gemaakt en in de brand gestoken, een vuilniscontainer die werd omgegooid en spullen die uit de tuin werden gehaald. Ook met de jaarswisseling werden er spullen uit hun tuin gehaald en vernield. De overlast wordt volgens de beide vrouwen veroorzaakt door een groepje van naar schatting zes jongens. De dames zijn er ‘emotioneel stuk’ van.

Pennng en Donker hebben afgelopen jaar drie keer aangifte gedaan, maar volgens hen gaf de politie aan weinig te kunnen doen. Burgemeester Carry Abbenhues en politie lijken het nu wel serieus op te pakken. De burgemeester geeft aan dat ze alles wil doen om de dames in de gemeente te houden, bijvoorbeeld ook door het plaatsen van camera’s.

Voor Penning en Donker komt dat echter te laat – de dames hebben definitief besloten te gaan verhuizen. Ze willen van de gemeente vooral financiële ondersteuning voor de kosten van de vernielingen en voor de verhuizing.

Wegpesten uit de buurt wegens seksuele gerichtheid of genderidentiteit komt naar schatting van de Landelijke Brancheorganisatie van Antidiscriminatiebureaus (LBA) enkele tientallen keren per jaar voor. Het COC krijgt met een zekere regelmaat meldingen over dit soort situaties.

(coc.nl)

This entry was posted in Nieuws and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Reageren