Britse koepel vraagt homotherapeuten te stoppen

De grootste Britse koepelorganisatie van christelijke hulpverleners roept haar leden op niet langer ‘homotherapie’ aan te bieden. Volgens de Association of Christian Counsellors (ACC) zijn pogingen om homoseksualiteit te ‘genezen’ onethisch.

Dat meldt The Guardian. De zogenoemde ‘reparatieve therapie’ ‘impliceert dat seksualiteit kan worden ‘gecorrigeerd’, stelt de ACC. ‘Het lijkt er vanuit te gaan dat behandeling of genezing nodig is.’ Volgens critici doet de aanpak meer kwaad dan goed. Zij verwijzen naar wetenschappelijke onderzoek waaruit blijkt dat de therapie kan leiden tot depressies, automutilatie en zelfmoordneigingen.

De ACC is al langer kritisch over homotherapie. Twee jaar geleden noemde ze de aanpak al schadelijk en strijdig met de hulpverleningsethiek. Haar oproep aan leden om te therapie niet langer aan te bieden, is echter nieuw.

Sommigen gaan door
Een paar therapeuten hebben aangekondigd geen gehoor te geven aan de oproep. Hoeveel therapeuten de methode hanteren is echter onbekend. Het idee dat homoseksuele ‘gevoelens’ bestreden moeten worden en te genezen zijn, is vooral populair in orthodoxe kringen.

Vorig jaar besloot de mondiale ‘marktleider’ in homotherapie, het Amerikaanse Exodus International, om zichzelf op te heffen. Directeur Alan Chambers constateerde toen dat ‘99,9 procent van de cliënten zich niet volledig van zijn of haar seksuele voorkeur kon ontdoen’. Exodus telde 260 filialen. Sommige daarvan gaan op zelfstandige voet verder. De Nederlandse zusterorganisatie Different gelooft wel dat verandering mogelijk is.

(Bron: trouw.nl)

This entry was posted in Nieuws and tagged . Bookmark the permalink.

Reageren