Helft scholieren krijgt geen LGBT-voorlichting

Een groot deel van de scholieren in het voortgezet onderwijs krijgt op dit moment geen specifieke voorlichting over homo- en biseksualiteit heeft gekregen. De voorlichting over transgenders en transgendergevoelens ontbreekt vrijwel helemaal. Dit terwijl er afgelopen jaar een wet is aangenomen die dit verplicht en cijfers het enorme nut aantonen.

Het is deze maand een jaar geleden dat leren over seksuele diversiteit is opgenomen als officieel kerndoel voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Toch blijken veel scholen terughoudend als het aankomt op het actief bespreekbaar maken van homo- en biseksualiteit en transgenderisme. Dit komt onder andere doordat docenten het moeilijk vinden het onderwerp professioneel aan te snijden en scholen geen keuze kunnen maken of de les onderdeel moet zijn van maatschappijleer, verzorging, biologie of een ander vak.

Er is wel degelijk een groot belang wijst een onderzoek aan. De psychosociale gezondheid van jonge homo’s, lesbische meiden en biseksuele jongeren in Nederland laat te wensen over. Eén op de zeven lesbische of biseksuele meisjes en één op de acht homo- of biseksuele jongens heeft (heel) vaak last van depressieve klachten. De helft van de homojongeren denkt dan ook wel eens aan suïcide. Van de homo- of biseksuele jongens heeft 9 procent ooit een zelfmoordpoging gedaan. Onder de lesbische of biseksuele meisjes is dat zelfs wel 16 procent.

Dit is te verklaren nu ook duidelijk is geworden dat uitingen van homoseksualiteit door veel jongeren tussen de 12 en 25 jaar niet wordt geaccepteerd. Meer dan de helft van de jongens keurt het af als twee jongens met elkaar zoenen in het openbaar. 25 procent van de meisjes denkt daar net zo over. In het geval van twee zoenende meisjes geeft 16 van de jongens aan dit af te keuren, evenals 24 procent van de meisjes. Zoenende heterostellen zijn voor jongens en meisjes echter nauwelijks een probleem.

Stichting Outway wil de scholen in de regio Eindhoven en Breda dan ook graag ondersteunen in een voorlichting. Zij trainen vrijwilligers om voor een klas te vertellen wat de verschillen en vooral de overeenkomsten zijn van homoseksuele en transgender jongeren met de heteroseksuele en cisgender jongeren. Ook kunnen zij uitleggen waarom gedrag en uitlatingen kwetsend kunnen zijn. Daarnaast kunnen de voorlichters uit eigen ervaring vragen beantwoorden.
Vrijwilligers kunnen zich hiervoor altijd aanmelden via onze website.

(Bron: Nos.nl)

This entry was posted in Nieuws and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Reageren