Eindelijk zeggenschap over het eigen geslacht

De Eerste Kamer gaat akkoord met de Transgenderwet. Dat is de uitkomst van de stemming over deze wet in de nacht van 17 op 18 december in de senaat. Deze wet maakt het mogelijk om met een verklaring van een deskundige bij de burgerlijke stand het geslacht in de geboorteakte te wijzigen. Daarmee vervallen per 1 juli 2014 de huidige voorwaarden van onvruchtbaarheid en lichamelijke aanpassing.

Twijfels
Het debat van maandag liet transgenders nog in het ongewisse. Vooral hoe de VVD ging stemmen was onbekend. Zou de partij die zich in de Tweede Kamer nog hard heeft gemaakt voor deze wet nu in de Eerste Kamer transgenders in de steek laten? Nee dus!

Vrijheid
“Transgenders in Nederland kunnen dankzij deze wet stukken vrijer door het leven. Veel vernederende momenten gaan hiermee tot het verleden behoren” aldus Carolien van de Lagemaat, voorzitter van TNN. Zij doelt daarmee op situaties in het OV, bij het solliciteren, in de wachtkamer van de dokter of bij het aanvragen van een uitkering. Daarbij wordt door legitimatiepraktijken en registratie van geslacht het leven van transgenders bemoeilijkt. De discriminatie die hieruit voortvloeit houdt door de nieuwe wet op te bestaan.

Feest
Verschillende vrijwilligers bij Stichting Outway hebben al aangegeven dat ze zo snel mogelijk gebruik willen gaan maken van de rechten die ze hiermee krijgen. “Het scheelt gewoon een hoop gedoe, daarnaast is de nederlandse overheid nog niet zo lang geleden op de vingers getikt vanwegen mensenrechtenschendingen omdat deze operaties voor transgenders verplichten om hun geslacht te kunnen veranderen.”

Outway
Nadat Stichting Outway zich al meer dan 10 jaar in had gezet voor homoseksuele jongeren is de stichting zich ook actief in gaan zetten voor transgenderjongeren. We zijn dan ook erg tevreden en gelukkig met het besluit van de eerste kamer.

(Bron: transgendernetwerk.nl)

This entry was posted in Nieuws and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Reageren