LGBT atleten en bezoekers Olympische Spelen Rusland mogelijk gearresteerd

Het IOC is er van overtuigd is dat LGBT-sporters geen last zullen hebben van de Russische anti-homowet wanneer ze afreizen naar de Russische stad Sochi om deel te nemen aan de Olympische Winterspelen. “We hebben van de hoogste autoriteiten vernomen dat de wet niet van toepassing zal zijn op deelnemers en toeschouwers van de Olympische Winterspelen” aldus het IOC in een verklaring dat ze vorige week naar buiten bracht.

Russische wetgever Vitaly Milonov, mede-verantwoordelijk voor het verbod op ‘homopropaganda’ in St. Petersburg, dat later landelijk werd doorgevoerd, zegt echter dat de wet niet zomaar ‘aan’ of ‘uit’ gezet kan worden.

In een interview met Interfax zei Milonov ‘Als een wet eenmaal is goedgekeurd door de Russische federatie en door de president ondertekend is, kan de regering deze niet zomaar schorsen. Daar hebben ze simpelweg geen bevoegdheid toe’.

De Amerikaanse nieuwswebsite The Huffington Post concludeert daaruit dat zowel sporters als toeschouwers die naar Sochi afreizen voor de Olympische Winterspelen, onder Russische jurisdictie zullen vallen. Dat houdt in dat de Russische overheid het recht heeft om homoseksuele én pro-gay bezoekers kan arresteren en maximaal 14 dagen mag vasthouden, waarna ze het land uitgezet zullen worden.

The Huffington Post noemt het ook verontrustend dat Milonov zegt dat hij met ‘veel Amerikaanse en Duitse politici’ heeft gesproken, die dit standpunt ondersteunen. Chad Griffin, voorzitter van de Human Rights Campaign, is van mening dat het IOC niet zomaar kan aannemen dat homoseksuele sporters en bezoekers veilig zullen zijn. ‘Er is geen enkele manier om de veiligheid van openlijk homoseksuele sporters te garanderen in een land dat zo openlijk homofoob is.’

(Bron: Gay.nl)

This entry was posted in Nieuws and tagged , , . Bookmark the permalink.

Reageren