Seks zonder vermelding geboortegeslacht illegaal in Engeland

Het is voor transgenders in Engeland verboden om seks te hebben zonder hun geboortegeslacht te vermelden. Zo oordeelde het Hooggerechtshof in Londen in de zaak van de 19-jarige Scott Hill. Hij werd door de moeder van zijn vriendin aangegeven bij de politie, toen die erachter kwam dat hij als meisje geboren is.

Scott Hill, die geboren is als Justine McNally, was via internet in contact gekomen met een meisje. Met haar ontwikkelde hij een relatie via internet, waarbij ze elkaar zagen via de webcam en telefoonseks hadden. Hierbij heeft Scott zijn vriendin nooit op de hoogte gebracht van zijn geboortegeslacht. Na drie jaar zagen Scott en zijn vriendin elkaar voor het eerst en de twee hadden seks. Scott is nog een aantal keer bij zijn vriendin geweest, waarbij er telkens seksuele handelingen plaatsvinden. Bij het vierde en laatste bezoek werd hij echter door de moeder van zijn vriendin geconfronteerd met het feit dat hij transgender is. Hij gaf dit toe en vertelde dat hij een geslachtsverandering overweegt.

De relatie resulteerde in een rechtszaak. Scotts vriendin beschuldigde hem ervan seks met haar gehad te hebben onder valse voorwendselen en het Hof gaf haar gelijk. Omdat er nooit eerder een vergelijkbare zaak is geweest, zijn lagere rechtbanken verplicht de lijn van het Hof te volgen in soortgelijke zaken, wat lastig kan uitpakken voor de transgendergemeenschap. De uitspraak maakt het immers illegaal om seks te hebben zonder je partner op de hoogte te brengen van je geslachtsverandering. Hierdoor worden veel transgenders gedwongen om uit de kast te komen, zelfs al zijn zij hier niet aan toe. Hoewel de grote nieuwssites het nieuws nauwelijks hebben opgepikt, hebben meerdere blogs er wel aandacht aan besteed. GayStarNews meldt bijvoorbeeld dat “het aan ons [de transgenders, red.] is om onze positie te onthullen, als we daaraan toe zijn. Het zou niet verplicht moeten worden door een wet.”.

(Bron: Expreszo.nl, GayStarNews, Bailii.org)

This entry was posted in Nieuws and tagged , , . Bookmark the permalink.

Reageren