Paus: “Homoseksuelen moeten niet veroordeeld worden”

Paus Franciscus heeft een paar uitspraken over homo’s gedaan die verzoeningsgezinder zijn dan enige uitspraak van welke voorgaande paus ook. Hij verklaarde dat hij geen oordeel wil uitspreken over homo’s die “de Heer zoeken”.

Tegenover verslaggevers stelde hij dat mensen niet gemarginaliseerd zouden moeten worden op grond van hun seksuele voorkeur – maar hij onderstreepte nogmaals de positie van de Katholieke kerk dat homoseksuele daden een zonde zijn en ook dat diens weerstand tegen het homo-huwelijk duidelijk is.

In het vliegtuig waarin hij, na een bezoek aan Brazilië, op de terugweg naar Rome was, ageerde de paus echter vooral tegen mensen die voor homo’s en hun voorkeur in het strijdperk treden. “Het probleem is niet het hebben van deze seksuele oriëntering, het is het lobbyen,” verklaarde hij. “Dat is het meest ernstige probleem, denk ik. Als iemand homo is en vol goede wil de Heer zoekt, wie ben ik om te veroordelen?” Volgens de paus moeten homoseksuelen niet worden gemarginaliseerd, maar worden opgenomen in de maatschappij.

In het verleden had de paus nog verwezen naar een “homo-lobby” in het bestuur van het Vaticaan. Zijn jongste uitspraken deed hij bij het pareren van vragen over Battista Ricca, die een sleutelpositie bij de Bank van het Vaticaan bekleedde en er nu van wordt beschuldigd dat hij intieme relaties met mannelijke prostitués onderhield. Franciscus verklaarde dat hij opdracht had gegeven tot een “kort onderzoek maar we hebben niets tegen hem gevonden.”

Bij het aantreden van Franciscus hadden homorechtgroepen de hoop uitgesproken dat hij iets toleranter tegenover homo’s zou staan dan zijn voorganger Benedictus, die zich een half jaar geleden in zijn kersttoespraak druk maakte over de pogingen in westerse landen om de “essentie van het menselijk wezen” te vernietigen; hij meende dat het gezin in het westen “tot in de kern wordt bedreigd door pogingen om de traditionele samenstelling van het gezin te veranderen.”

(Bron: Gaynews.nl)

This entry was posted in Nieuws and tagged , . Bookmark the permalink.

Reageren