Fotografe volgt transitieproces transman

De fotografe en beeldend kunstenaar Grietje Bouman volgde het transitieproces van een transman, Ernst. Haar foto’s verschijnen in het boek ‘Goed Gelukt’ dat in augustus wordt uitgebracht. Bouman volgde Ernst de afgelopen jaren. Ernst ging vierenveertig jaar als vrouw door het leven en besloot daarna om door middel van transitie het lichaam van een man te krijgen. Iedere maand maakte Grietje van hem een portret, waardoor subtiele veranderingen in de loop van de transformatie zichtbaar worden. Ze maakte ook foto’s van bijzondere en gewone gebeurtenissen uit het leven van Ernst. Het verhaal begint op het moment dat wordt gestart met de hormoonbehandeling en eindigt met het vaderschap.

Esther Labrie, de partner van Ernst, geeft in het boek op persoonlijke wijze informatie over de periode van voor en tijdens de transitie. Het voorwoord van ‘Goed Gelukt’ is geschreven door Astrid Pascal, coördinator bij het genderteam in het UMC Groningen.

Er wordt doorgaans meer bericht over transvrouwen dan over transmannen. In dat opzicht in Boumans boek vrij uniek. Ze volgde Ernst bovendien gedurende langere tijd. Het boek zal meer dan 135 foto’s bevatten.

Op 1 september zal het boek in Arnhem worden gepresenteerd, samen met een expositie van foto’s uit het boek. Je kunt ‘Goed Gelukt’ al bestellen via www.goed-gelukt.nl.

(Bron: Zizo-online.be)

This entry was posted in Nieuws and tagged , . Bookmark the permalink.

Reageren