‘Homogenezers’ VS bieden excuses aan

Een Amerikaanse organisatie die homoseksuelen aanmoedigde van seksualiteit te veranderen, heeft de deuren gesloten en excuses aangeboden. “We hebben fouten gemaakt in hoe we met mensen omgingen, met ons geloof als uitgangspunt“, erkende het hoofd van het christelijke Exodus International.

De groep probeerde tientallen jaren om homoseksuele mannen en vrouwen met therapie en gebeden te ‘behandelen’. Exodus-leider Alan Chambers ging daarvoor diep door het stof: “Ik betreur de pijn die velen van jullie hebben ervaren. Ik betreur dat jullie jarenlang schaamte en schuld ervaarden toen jullie seksuele voorkeur hetzelfde bleef”, schreef Chambers in een verklaring aan zijn voormalige ‘patiënten’.

Saillant detail is dat Chambers altijd beweerde een voorbeeld te zijn van een homoseksueel die ‘genezen’ was door therapie. Hij verzweeg echter zijn echte gevoelens. “Ik schaamde me er verschrikkelijk voor en hoopte dat mijn gevoelens zouden verdwijnen.”


Onwetendheid
Chambers zei later tegen persbureau Reuters niet te weten hoeveel homo’s bij zijn organisatie aanklopten voor hulp. De genezingspraktijken werden uitgevoerd door zo’n 260 aan Exodus verbonden groepen in Noord-Amerika.

De Exodus-leider stelde spijt te hebben dat zijn organisatie de omstreden therapieën heeft aangeboden. Hij zei deel te hebben uitgemaakt van een “systeem van onwetendheid”.

Kerk
Het bestuur van de groep besloot eerder unaniem Exodus op te heffen en een homovriendelijkere organisatie te beginnen. Chambers: “Ik erken dat ons geloof moet veranderen, maar ik zal nooit afstand nemen van de kerk.” De organisatie was actief sinds 1976.

(Bron: Nu.nl)

This entry was posted in Nieuws and tagged , . Bookmark the permalink.

Reageren