DOMA ongrondwettelijk verklaard

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de Defense of Marriage Act ongrondwettelijk verklaard. Dit betekent dat Amerikaanse staten zich hier niet langer op kunnen beroepen om een huwelijk tussen paren van gelijk geslacht te verbieden. Ook is het terugdraaien van Proposition 8 in Californië bevestigd, waardoor in die staat weer getrouwd mag worden.

De wet, kortweg DOMA genoemd, werd in 1996 getekend door toenmalig president Bill Clinton. Eerder dit jaar nam Clinton afstand van de wet door te verklaren dat hij inmiddels van mening is dat ook homo’s het recht moeten hebben om te trouwen. Zijn vrouw Hillary en dochter Chelsea delen zijn mening.

Het Hooggerechtshof stemde met 5-4 tegen DOMA en verklaarde het daarmee ongrondwettelijk. President Obama noemt het besluit van het gerechtshof ‘een historische stap voorwaarts’.

Nadat bekend werd dat het Hooggerechtshof DOMA ging behandelen, werd door zowel voor- als tegenstanders van de wet veel campagne gevoerd. Onder andere Lady Gaga toonde zich regelmatig tegenstander van DOMA tijdens concerten en demonstraties.

DOMA kwam uiteindelijk voor het Hooggerechtshof na een zaak van de 83-jarige Edith Windsor. Zij kreeg na het overlijden van haar levenspartner een tax claim van 300.000 euro. Haar argument: “Als mijn partner Theo in plaats van Thea heette, had ik deze claim niet gekregen.”

Proposition 8, dat het homohuwelijk in Californië tegenhield, mag niet langer worden nageleefd. Het Hooggerechtshof heeft een uitspraak van een lagere rechtbank die Prop8 ongrondwettelijk verklaarde, laten staan. Door zelf geen uitspraak over Prop8 te doen, laat het Hooggerechtshof de kans liggen om het homohuwelijk in heel Amerika in één keer in te voeren.

(Bron: Gay.nl)

This entry was posted in Nieuws and tagged , . Bookmark the permalink.

Reageren