Colombia: géén homohuwelijk

Colombia zal in niet in de voetsporen van Frankrijk en Nieuw-Zeeland treden. De Colombiaanse Senaat heeft woensdag met overweldigende meerderheid tégen het openstellen van het huwelijk voor homo’s gestemd.

Een dag nadat de stemming voor de tweede keer was uitgesteld stemden 51 senatoren tegen en maar 17 voor het wetvoorstel. Het lijkt erop dat er een schikking was getroffen tussen de twee grootste partijen in Colombia – de Conservatieve en de ‘U’ – om ervoor te zorgen dat de wet niet werd aangenomen.

Senator Armando Benedetti vond dat de Senaat als een ‘holbewoner’ handelde. “Dit congres heeft laten zien dat het niet representatief is… Want terwijl de eerste wereld, zoals Frankrijk, de zaak heeft gelegaliseerd, willen wij lijken op Congo of Oeganda.”

De Grondwettelijke Hof van Colombia zei in 2011 dat de regering vóór 20 juni 2013 een beslissing moest nemen over de zaak, anders zouden homokoppels automatisch het recht krijgen om hun huwelijk te registreren. Het hof oordeelde dat homokoppels het gelijke juridische recht hebben om te worden erkend als een gezin, en dat wetgevers moesten zorgen dat er voor hen geen tekort meer was aan juridische bijstand.

Aangezien de Senaat het niet voor elkaar kreeg om dat tekort met de stemming weg te werken, zullen vanaf 20 juni notarissen en burgerrechters de rechten van homokoppels moeten garanderen.

( Bron: GK.nl)

This entry was posted in Nieuws and tagged . Bookmark the permalink.

Reageren