Franse senaat stemt in met homohuwelijk

Ondanks felle en massale protesten zullen homoseksuele stellen in Frankrijk waarschijnlijk nog dit jaar kunnen trouwen en kinderen adopteren. Het wetsvoorstel komt in mei in de Franse Tweede Kamer, waar de socialisten in de meerderheid zijn en de wet naar verwachting wordt aangenomen. Als de wet wordt goedgekeurd, wordt hij medio dit jaar van kracht. De kwestie heeft tot grote beroering geleid. Zowel voor- als tegenstanders van het homohuwelijk gingen de laatste weken massaal de straat op.

Zondag protesteerden volgens de politie in Parijs 300.000 mensen tegen de mogelijkheid dat mensen van hetzelfde geslacht met elkaar kunnen trouwen. Volgens de organisatie gingen 1,4 miljoen mensen de straat op. Vooral conservatieve katholieken en moslims zijn fel tegen.
De wet maakt het ook mogelijk dat homostellen kinderen kunnen adopteren. Volgens peilingen is twee derde van de bevolking voor het homohuwelijk.

De kwestie was een belangrijk onderwerp in de verkiezingscampagne van de socialistische president François Hollande. Hij is een fervent voorstander van de wetswijziging.
De invoering van de wet is een van de belangrijkste hervormingen in Frankrijk sinds de afschaffing van de doodstraf in 1981.

(Bron: Nu.nl)

This entry was posted in Nieuws and tagged , . Bookmark the permalink.

Reageren