Duizenden bij Poetinprotest

Een paar duizend mensen hebben maandagavond gedemonstreerd tegen de Russische antihomowet bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Hier dineerde de Russische president Vladimir Poetin, die ons land een dag aandoet voor het begin van het Nederland-Ruslandjaar.

Volgens homobelangenorganisatie COC, die het protest organiseerde, maakt de antihomowet homoseksuele bewoners van Rusland monddood. Poetin ontkent dit. ”Lesbiënnes, homo’s, biseksuelen en transgenders die opkomen voor hun rechten, kunnen bestraft worden. Voorlichting over homoseksualiteit wordt onmogelijk en het tonen van de regenboogvlag kan leiden tot hoge boetes.” Naar verwachting besluit het Russische parlement in juni definitief over de wet. De demonstranten draaiden voor het museum luide dansmuziek en hadden regenboogvlaggen en gekleurde ballonnen meegenomen. Ook droegen ze vrolijke kleding en tekstbordjes met slogans als ‘Poetin go homo’ en ‘Njet’. Op een groot spandoek stond de tekst ‘Stop de antihomowet’ in het Nederlands en Russisch.

Rond 20.00 uur voer een boot over het water bij het scheepvaartmuseum met daarop twee mannelijke opblaaspoppen die met elkaar zoenen. Op de voorplecht hadden de betogers een levensgrote beeltenis van een schaarsgeklede Poetin gezet met een regenboogvlag. De politie was overigens in groten getale bij het protest aanwezig, maar de sfeer bleef gemoedelijk.

De politie belette dat een deel van de betogers te dicht bij het Scheepvaartmuseum kwam na afloop van de demonstratie. Tientallen demonstranten zwaaiden daarom van een afstand Poetin uit, toen die rond kwart over 9 vertrok bij het museum. De politie meldde later op de avond dat de demonstraties zonder incidenten verliepen.

Maandagmiddag protesteerde het COC ook al bij de Hermitage, waar Poetin samen met de koningin de tentoonstelling over Peter de Grote bezocht. Aan de Magere Brug en de Blauwbrug hingen doeken met in het Russisch ‘Stop de antihomowet’. De homobelangenclub plaatste eerder al een petitie op internet tegen de gehekelde wet. Die hebben inmiddels ruim 10.000 mensen ondertekend.

(Bron: Nu.nl)

This entry was posted in Nieuws and tagged , , . Bookmark the permalink.

Reageren