Nieuwe Paus niet positief over homoseksualiteit

De Argentijn Jorge Mario Bergoglio is verkozen tot de nieuwe paus. Hij zal als paus Franciscus de Rooms-katholieke Kerk dienen. Bergoglio heeft een kwalijke reputatie op het vlak van homoacceptatie. De nieuwe paus verzette zich in 2010 hevig toen Argentinië als het eerste land in Latijns-Amerika het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht legaliseerde. Hij moedigde geestelijken van over heel het land aan om katholieken aan te manen om te protesteren tegen de wetgeving. Hij zei dat als de voorstellen tot wet werden verheven, dat “de familie ernstig zou kunnen schaden.”

“Dit is niet louter een wetgevend wetsontwerp”, zei Bergoglio, “Het is zet door de vader van de leugens om de kinderen van God in de war te brengen en te misleiden.” De geestelijke kwam in rechtstreekse aanvaring met Argentijns presidente Cristina Fernández de Kirchner die zei dat zijn uitspraken deden terugdenken aan “de tijden van de Inquisitie.”

Eveneens in 2010 noemde hij het adoptierecht voor koppels van hetzelfde geslacht zoveel als het “ontnemen van de menselijke groei die God hen wou geven door een moeder en een vader.” Hij noemde adoptie door homokoppels eveneens een discriminatie tegen kinderen. De homobeweging noemde hij als kardinaal zelfs “demonisch van origine.” De roze rook waar op gehoopt werd is dus geen werkelijkheid geworden.

Paus Franciscus sluit zich met andere woorden aan bij het huidige standpunt betreffende homoseksualiteit van de Katholieke Kerk, namelijk dat homoseksuele daden – zoals de heilige geschriften zeggen – een vorm zijn van “ernstige deprivatie”. Diezelfde catechismus stelt echter in paragraaf 2358 dat homoseksuelen “aanvaard moeten worden met respect, compassie, en gevoeligheid. Ieder teken van oneerlijke discriminatie ten aanzien van hen zou vermeden moeten worden.”

Het standpunt van de nieuwe paus over contraceptie is ook duidelijk: hij er radicaal tegen gekant. Toch toont hij zogenaamd diepe compassie voor de slachtoffers van aids. Om dat standpunt kracht bij te zetten, bezocht hij een verpleeghuis waar hij de voeten van twaalf aids-patiënten waste en kuste.

De nieuwe paus is met andere worden allesbehalve positief ten aanzien LGBT’s (Lesbisch, Gay, Bi en Transgender). Toch lijken nog grotere tragedies voor gelovige LGBT’s vermeden. Zo kon Ghanees kardinaal Peter Turkson, die zich uitsprak voor de homofobe wetgeving in Oeganda, zijn favorietenrol niet waarmaken. Ook Angelo Scola, een kille theoreticus die vindt dat de Katholieke Kerk zich publiekelijk moet verzetten tegen het homohuwelijk in Italië, grijpt naast de rode schoenen die de nieuwe paus krijgt.

(Bron: ZiZo-online.be)

This entry was posted in Nieuws and tagged , , . Bookmark the permalink.

Reageren