Cohen hangt regenboogvlag halfstok voor staatsbezoek Poetin

Oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen is van plan als eerste de regenboogvlag halfstok te hangen wanneer de Russische president Vladimir Poetin op 8 april op bezoek komt in Nederland. De ex-politicus (PVDA) draagt hiermee zijn steentje bij aan de protesten tegen de anti-homowetgeving in Rusland.

Op zondag 7 april om 16.00 uur zal het symbolische moment plaatsvinden. De vlag wordt halfstok gehangen bij Café Het Mandje, Zeedijk 63 in Amsterdam. Zowel Het Mandje als Job Cohen hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de homo-emancipatie in Nederland. Het Mandje was het eerste homovriendelijke café van ons land en heeft daardoor ook een plek verworven in de Canon van Amsterdam. Dit is een lijst met 50 belangrijke gebeurtenissen en ontwikkelingen in de geschiedenis van onze hoofdstad. Job Cohen was degene die als burgemeester op 1 april 2001 als eerste ter wereld vier huwelijken van homo’s en lesbiennes sloot. Televisiebeelden hiervan gingen live de hele wereld over.

Het halfstok hangen van de regenboogvlag is onderdeel van een actie van protestorganisatie ‘Gay Message4Russia’. Ton Jacobs, één van de mensen achter de protestorganisatie, legt uit waarom het protest zo belangrijk is: “Als gays en gay ondernemers van hartje Amsterdam vinden we dat het tijd is om nu een signaal af te geven aan de Russische overheid, maar ook aan de homo’s en lesbiennes in dat land.’’ Ook voegt hij toe: ‘’Het is een signaal naar de rest van de wereld, naar onderdrukkers en onderdrukten. Het zal de pijn van de onderdrukten misschien een beetje verzachten en het geeft wellicht ook wat energie om door te gaan.”

Cohen is het hier helemaal mee eens. Volgens hem worden de mensenrechten in Rusland ‘met voeten getreden’. Hij zegt dan ook: ‘‘Ik ben blij dat na het sluiten van de eerste ‘homohuwelijken’ in 2001, het recht hiertoe in veel landen gemeengoed is geworden. Maar in Rusland lijkt eerder sprake van een tegenbeweging.’’ De Russische president hoeft zich tijdens zijn bezoek aan Nederland in ieder geval niet te vervelen. Naast deze vlaggenactie voert het COC namelijk een demonstratie waarbij zij demonstranten oproept zich te kleden in één van de kleuren van de regenboog.

‘’Kun je de zon verbieden te schijnen? Kun je de wolken straffen als het regent? Kun je de regenboog stoppen als hij aan hemel de staat? Een zee van mensen, een protest in kleur: samen zijn we de regenboog!’’, aldus de website van het COC.

Meer informatie over de vlaggenactie? Klik dan hier.
Op deze website kun je namelijk meer informatie vinden over de actie, je eigen ‘Gay Message4Russia’ opnemen of de campagne-poster downloaden. En als je ondanks dit alles bang bent dat je het op de dag zelf allemaal vergeet, is het zelfs mogelijk om een herinneringsmail in te stellen. Zoals GM4R zelf al zegt: ‘’Het ‘homohuwelijk’ is een exportproduct waar Nederland trots op mag zijn!’’

(Bron: Expreszo.nl / GK.nl)

This entry was posted in Nieuws and tagged , , . Bookmark the permalink.

Reageren