Fransen weer de straat op

In Frankrijk zijn afgelopen zaterdag in verschillende steden opnieuw duizenden mensen de straat opgetrokken om hun stem te laten horen tegen het voornemen van het Franse kabinet om het homohuwelijk wettelijk in te voeren. Eén van de beloftes van President François Hollande tijdens zijn verkiezingscampagne was om het homohuwelijk te legaliseren. Met de uitdrukkelijke steun van Paus Benedictus XVI hebben Franse christelijke en conservatieve groeperingen echter de krachten gebundeld en hun achterban gemobiliseerd in een ultieme poging het wetsvoorstel te dwarsbomen.

De grootste betoging vond plaats in de zuidelijke stad Bordeaux, waar volgens uiteenlopende schattingen zeven tot twintigduizend demonstranten hun afkeuring van het homohuwelijk hebben laten blijken. Tevens vormden ook de steden Rijsel, Nancy, Reims en Le Mans het toneel van talrijk bezochte demonstraties tegen de voorgenomen legalisering van het homohuwelijk.

Daarnaast vonden verschillende tegenbetogingen plaats ter ondersteuning van het wetsvoorstel, maar dit leidde niet tot gewelddadige confrontaties zoals destijds gebeurde bij een gelijkaardige demonstratie in Parijs op 18 november. Toen werden tijdens een door het streng-katholieke ‘Institut Civitas’ georganiseerde betoging tegen het homohuwelijk meerdere leden van de Oekraïense feministische groep ‘Femen’ en de lesbische journaliste Caroline Fourest verbaal en fysiek aangevallen door leden van de extreemrechtse studentenbeweging ‘Gud’.

Inmiddels hebben de Belgische premier Elio di Rupo en de voormalige sociaaldemocratische premier van Spanje, José Luis Rodriguez Zapatero, actief de druk op de Franse president opgevoerd om het homohuwelijk in Frankrijk te legaliseren. Zo verklaarde Di Rupo afgelopen dinsdag op de persconferentie van de World Outgames Antwerpen afwijzend op de negatieve discussies over het homohuwelijk in Frankrijk:

“In Frankrijk – het land van de revolutie, de vrijheden en de Verlichting – getuigen de debatten over het homohuwelijk van een ongelooflijk conservatisme en onwetendheid”

Zapatero, verantwoordelijk voor de legalisering van het homohuwelijk in het katholieke Spanje, verklaarde op zijn beurt in de Franse kwaliteitskrant “Le Monde” dat het huwelijk-voor-iedereen (mariage pour tous) ‘een vorm (is) van respect waar de samenleving alleen maar waardiger en veiliger van kan worden.’

(Bron: Gay.nl)

This entry was posted in Nieuws and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Fransen weer de straat op

  1. Pingback: Outway | advies, info en activiteiten voor LGBT jongeren

Reageren