Documentaire holebi’s op leeftijd in Belgische bioscoop

Vanaf 5 december is de Franse reportage ‘Les Invisibles’ te zien in België. De documentaire vertelt het verhaal van homoseksuele mannen en vrouwen die rond het Interbellum (tussen Wereldoorlog I en II) zijn geboren.

Eerst wordt de film slechts vertoond in Cinema Vendôme in Brussel. De film zal drie keer per dag worden vertoond. Uurroosters op de cinema’s site. Later verschijnt de film ook in andere bioscoopzalen.

‘Les Invisibles’ levert opmerkelijke verhalen op over mensen die hebben beslist hun eigen leven te leven in een tijd waar voor hen geen plaats was in de maatschappij. Ze koesterden liefde en verlagen, en durfden daar naar te handelen. Vandaag vertellen zij over hun rusteloze leven, hun verzuchtingen om gewoon mens tussen de mensen te kunnen blijven. Ze voerden ook strijd voor hun vrijheid.

Regisseur Sébastien Lifshitz, die ondermeer meewerkte aan de films ‘Presque Rien’ en ‘Plein Sud’, koos er bewust voor om zijn documentaire niet uitsluitend in het verleden te laten afspelen: “ik wou een blik bieden op de homoseksualiteit van oudere mensen vandaag, hun leven vandaag filmen en kijken wat het is om lief te hebben en oud te worden voor homoseksuelen van meer dan 70 jaar.”

De documentaire is niet vrij van sociale betrokkenheid. Lifshitz wil ermee hommage brengen aan een generatie: “aan die mensen die, door het simpele feit dat ze zo vrij hebben geleefd, hebben toegestaan dat we de vrijheden hebben die we vandaag kennen. We moeten worden herinnerd aan de strijd is gevoerd, vertellen over de vijanden van vandaag, de reactionaire gedachte die slechts wacht om opnieuw te verschijnen. Er is niet zoiets als het verworvene. Alles is broos en intolerantie zou vandaag nog kunnen terugkomen.”

(Bron: Zizo-online.be)

This entry was posted in Nieuws and tagged , , . Bookmark the permalink.

Reageren