Conservatief ex-premier in de bres voor Brits homohuwelijk

Oud premier John Major en andere prominente conservatieven steunen het Britse homohuwelijk. Major roept de ministers op om snel werk te maken van de wetgeving. Tot 130 conservatieve parlementsleden zouden tegen het homohuwelijk zijn.

Sir John Major heeft het homohuwelijk publiekelijk gesteund in een kerk in een laatste poging om de regering ertoe te bewegen vooruitgang te maken van de beloofde wetgeving. De oud minister verspreidde een verklaring via ‘Freedom to Marry’, een nieuw opgerichte groep van senior conservatieven die voorstander zijn om kerken de mogelijkheid te geven om homohuwelijken te laten voltrekken, indien zij dat zelf wensen. Major noemde dat voorstel een “moedige en oprechte poging om veiligheid en bemoediging te geven aan mensen die zich – op dit moment – samen voelen, maar toch apart voelen.”

“Ik kan volledig begrijpen dat er velen zijn die dit moeilijk vinden om te aanvaarden, zo ook de kerken”, stond in de verklaring, “maar de premier heeft duidelijk gemaakt dat de kerken vrij worden gelaten om hun eigen beslissingen te maken over of zij zulke huwelijken willen voltrekken – en dat is een heel eerlijke benadering.”

De leden van ‘Freedom to Marry’ kondigden hun oprichting afgelopen weekend aan. Onder de leden bevinden zich Londens burgemeester Boris Johnson, transport secretaris Patrick McLoughlin, gewezen minister van defensie Nicholas Soames en de invloedrijke redacteur van de ConservativeHome website, Tim Montgomerie.

De plannen voor het homohuwelijk verdelen de Britse conservatieve partij. ‘Freedom to Marry’ trachtte een brug te slaan door te zeggen dat tegenstanders van het homohuwelijk niet homofoob zijn, “maar een diepgaande religieuze verbintenis hebben over de aard van het huwelijk.”

Peter Bone, één van de tegenstanders van het homohuwelijk, waarschuwde echter dat de kwestie “een grote hoeveelheid schade” zal berokkenen aan de partij. Er wordt immers verwacht dat een groot deel conservatieve parlementsleden tegen zal stemmen. Het wetsvoorstel om het homohuwelijk in te voeren zal het wellicht halen met de steun van Labour (de socialistische oppositie) en de Liberal Democrats (de liberalen die deel uitmaken van de huidige Britse regering).

(Bron: Zizo-online.be/Guardian)

This entry was posted in Nieuws and tagged , . Bookmark the permalink.

Reageren