VN roepen op tot bescherming transgenders

Het Derde Comité van de Verenigde Naties stemde op dinsdag 20 november 2012 voor een historische resolutie waarin staten worden opgeroepen transgenders te beschermen tegen buitengerechtelijke, standrechtelijke en willekeurige executies. Afgelopen weken Werkte LGBT-organisaties aan het verwerven van steun voor de resolutie.

De resolutie is historisch omdat het VN-comité voor het eerst buitengerechtelijke executies op grond van genderidentiteit veroordeelt; dat gebeurde eerder al voor seksuele voorkeur. Bovendien stemde de VN nog niet eerder in een zo grote meerderheid vóór een LGBT-gerelateerd onderwerp: 109 staten stemden vóór, 1 tegen en 65 onthielden zich van stemming.

Bijzonder is dat de resolutie juist werd aangenomen op de Internationale Transgender Gedenkdag op 20 november, de dag waarop in de hele wereld transgenders worden herdacht die wegens hun identiteit zijn vermoord of geëxecuteerd. Dat waren er in 2012 al 265, 20% meer dan in 2011; bijna dagelijks wordt er dus ergens ter wereld een transgender vermoord.

‘Nu de wereldgemeenschap zich in zo’n grote meerderheid heeft uitgesproken, is het tijd dat ook de laatste tegenstanders erkennen dat LGBT-rechten mensenrechten zijn, en dat elk land die rechten dient te respecteren,’ aldus internationaal beleidsmedewerker Joyce Hamilton van het COC. ‘Het kan niet zo zijn dat transgenders, homo’s, lesbiennes en biseksuelen in sommige landen in feite vogelvrij zijn en ongestraft vermoord mogen worden. Elk land moet al haar burgers beschermen, ongeacht seksuele voorkeur of genderidentiteit.’

(Bron: coc.nl)

This entry was posted in Nieuws and tagged , . Bookmark the permalink.

Reageren