TV-tip: Marokkaans en lesbisch

In het KRO-programma Goudmijn wordt deze woensdag aandacht besteed aan het moedige verhaal van de Marokkaans lesbische Ikram Daraaoui (29). Komt die naam je bekend voor? Wellicht ken je (delen van) haar verhaal al uit de documentaire “Allemaal lesbisch”, waarin ze geïnterviewd werd.

Als kind groeit Ikram op in een vooraanstaande familie in het noordoosten van Marokko. Wanneer ze op haar dertiende in Marokko uit de kast komt, lijkt het niet meteen een probleem te zijn. Haar familie accepteert haar homoseksualiteit, zolang niemand het maar weet. Op haar achttiende wordt ze naar Parijs gestuurd om te studeren. Een verademing voor haar, omdat ze eindelijk vrij kan zijn. Totdat na jaren haar vader opeens voor de deur staat. Vanuit Parijs heeft hij van verschillende familieleden gehoord over haar vrije leven in de Franse hoofdstad. Hij neemt Ikram mee terug naar Marokko, sluit haar thuis op en eist dat ze ophoudt met lesbisch zijn. Dankzij haar moeder weet ze na zes maanden mishandeling te ontsnappen en vlucht ze naar Nederland, waar ze nu zo’n zeven jaar woont. Een leven dat zelfs hier niet altijd makkelijk is, want ze wordt nog constant bedreigd. Toch blijft Ikram strijden voor de acceptatie van homoseksualiteit. “Ik kan de wereld niet veranderen, maar dat wil niet zeggen dat ik dat ook niet probeer.”

Benieuwd naar dit indrukwekkende verhaal? Goudmijn wordt aanstaande woensdag om 19.20 uur op Nederland 2 uitgezonden en vrijdag om 14 uur op Radio 5.

Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.

(Bron: Expreszo.nl)

This entry was posted in Nieuws and tagged , , . Bookmark the permalink.

Reageren