‘Strijder voor de liefde’ vermoord

De 19-jarige Sihle Sikoji, die te zien was in de documentaire ‘Strijders voor de liefde’ van Sipke Jan Bousema, is vorige week vermoord in Zuid-Afrika. Ze is met een speer aangevallen door een lokale bende en aan haar verwondingen bezweken. De ambulance deed er meer dan twee uur over om haar te bereiken.

Sihle maakte onderdeel uit van een groep Zuid-Afrikaanse lesbiennes die streden voor gelijkheid. Vriendinnen van Sihle waren al eerder dit jaar aangevallen en verkracht, maar zij is de eerste die haar aanval niet overleefde.

Sipke Jan reageert: “het is een ontzettend dramatisch verhaal natuurlijk. In onze documentaire werd de situatie in Zuid-Afrika al uitgebreid besproken, dat er wekelijks lesbische vrouwen verkracht worden en dat dat af en toe ook helaas tot de dood leidt. Maar dat dit Sihle kon gebeuren, daar dacht ik niet over na of wilde ik eigenlijk niet over nadenken. Het is heel triest.”

Hij vervolgt: “Met de documentaire probeerden we LHBT’s in Nederland ook wakker te schudden, dat ze moeten blijven vechten voor hun rechten en zeker ook voor die van anderen. Er moet echt iets gebeuren aan de situatie in landen als Zuid-Afrika. De autoriteiten doen er niets aan, dus we moeten zelf in actie komen. De dood van Sihle is helaas weer een bewijs dat de strijd die zij voerde nog een harde noodzaak en is en bovendien ondersteund moet worden. Ik hoop echt dat steeds meer mensen ons daarbij gaan helpen en zich gaan aansluiten bij deze strijd voor de liefde.”

Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.

(Bron: Expreszo.nl)

This entry was posted in Nieuws and tagged , . Bookmark the permalink.

Reageren